La Fiscalia Superior de Catalunya no s’oposa que la Generalitat prorrogui el toc de queda fins al pròxim 21 de gener, a més de la resta de mesures restrictives, que necessiten l’aval judicial, com el límit de reunions a deu persones. Així ho ha informat avui la fiscalia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de qui el Govern espera que prorrogui aquestes mesures davant l’augment dels contagis de la covid-19 per la variant òmicron.
En el primer toc de queda, la fiscalia s’hi va oposar amb un informe molt contundent i criticava el Departament de Salut de canviar conceptes i de no donar suficients dades. Ara, però, en el dictamen, el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio exposa que la sala del contenciós administratiu del TSJC el 23 de desembre passat va considerar que les mesures eren “necessàries, idònies i proporcionades”. Hi afegeix que ara el que es demana és la seva pròrroga temporal, i que “a la vista dels informes aportats per l’Administració, concorren en aquests moments les circumstàncies prèviament apreciades per la sala” del TSJC.
Peticions
En concret, la Comissió Delegada del Govern en matèria de covid-19, reunida ahir a la tarda, va aprovar de demanar la pròrroga de les mesures durant catorze dies. A més, ha actualitzat la llista de municipis on s’aplicarà la restricció de la mobilitat nocturna. La nova llista inclou 124 municipis, s’han incorporat vuit més: Alcarràs, Castell-Platja d'Aro, Cunit, el Vendrell, Mont-roig del Camp, Salt, Torroella de Montgrí, Vilanova i la Geltrú. Es mantenen els nou municipis illa que hi ha en la resolució vigent. Les mesures, que fins ara estaven en vigor fins al 7 de gener, s’han prorrogat fins al dia 21.
L’objectiu d’aquesta pròrroga és mantenir la reducció de la interacció social i el moviment de la ciutadania, per frenar l’ascens de contagis i disminuir la pressió assistencial al sistema sanitari. La pròrroga aprovada pel Procicat ha estat enviada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 23 de desembre ja va avalar aquestes mateixes mesures restrictives.
D’aquesta manera, si el TSJC dona el vistiplau es mantindrà durant 14 dies més la restricció de la mobilitat nocturna, d’1 de la matinada a 6 del matí, als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada a 7 dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants.
Entre la resta de mesures que es mantenen, destaca la limitació de les bombolles i que el número absolut no superi les 10 persones, tant a l’interior com a l’exterior i tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic. La capacitat màxima a l’interior de bars i restaurants continuarà sent del 50% (i del 100% a les terrasses), mentre que l’aforament a comerços i empreses de serveis serà del 70%, el mateix percentatge que en instal·lacions i equipaments esportius tancats.
Els locals d’oci nocturn romandran tancats, mentre que l’aforament de sales de concert, teatres, cinemes, auditoris i circs amb carpa serà del 70%, percentatge que també s’aplica a sales de vetlla, enterraments i altres cerimònies.
El Govern informa que teletreball es manté com a prioritari en l’Administració de la Generalitat i es recomana fermament en l’àmbit laboral privat.
A més del toc de queda, el TSJC ha de resoldre la reclamació de sector de l'oci nocturn perquè derogui la mesura del Govern de tancar tots els establiments d enit. La federació Fecalon i unes 55 agrupacions demanen al tribunal que els permeti obrir unes hores, així com els locals que no tenen pista de ball i amb un aforament limitat , en els municipis on no hi hagi toc de queda.