La Fiscalia de Medi ambient ha presentat una querella contra la companyia Endesa i sis dels seus directius, als quals acusa d'incomplir la llei per l'"alta perillositat" de les seves línies elèctriques, que en els últims anys han causat la mort de centenars d'aus per electrocució. En la seva querella, que ja ha admès a tràmit un jutjat de Vic (Osona), la Fiscalia acusa la companyia d'un delicte contra el medi ambient i un altre continuat relatiu a la protecció de la fauna, i adverteix que les línies elèctriques d'Endesa a la província de Barcelona incompleixen la normativa i suposen un "autèntic parany mortal que està afectant greument l'avifauna des de fa anys".
Fonts d'Endesa consultades per Efe han assenyalat que no poden valorar la querella perquè encara no han rebut cap notificació, però han recordat que la companyia inverteix de forma sostinguda des de fa anys en la millora de les línies elèctriques per protegir l'avifauna.
Endesa ha afirmat aquest que està actuant "en correcte compliment de la llei" en tot el relatiu a medi ambient i especialment sobre avifauna, segons fonts de la companyia. A més, han recordat que l'11 de març van presentar el Pla avifauna d'Endesa a Catalunya, pel qual invertirà aquest any 4,6 milions d'euros en adequar esteses per protegir les aus.
Segons el ministeri públic, malgrat ser conscient del risc de nombroses de les seves torres elèctriques, Endesa s'ha "limitat a realitzar actuacions que poden definir-se com molt puntuals", sempre a instàncies de la Fiscalia i els Agents Rurals, sense emprendre cap "inversió decidida" per revertir la situació. L'electrocució d'aus per conduccions de les torres elèctriques que manquen d'aïllament constitueix, en opinió del fiscal, una "autèntica plaga perfectament coneguda" pels directius de la companyia en tota la província de Barcelona, encara que la majoria de casos detectats es concentren a la comarca d'Osona.
Els casos
Entre els anys 2018 i 2020, detalla la querella, s'han documentat 255 casos d'electrocucions d'aus a torres elèctriques d'Osona, gran part d'elles pertanyents a espècies protegides, com a cigonyes, àguiles marcenques, astors, xoriguers, mussols reials, falcons pelegrins i voltors lleonats.
Una de les majors mortandats detectades va tenir lloc entre els dies 3 i 6 d'agost del 2018, quan van morir electrocutades 72 cigonyes blanques pertanyents a un esbart de 700 aus que va fer una parada a la comarca d'Osona per a un descans nocturn en el seu procés de migració anual al sud de la Península Ibèrica i l'Àfrica. Durant el pas migratori del 2020, procés que dura prop d'un mes, es van recollir 44 exemplars de cigonyes blanques electrocutades a diferents punts de la comarca, i 49 més en la mateixa època de l'any 2019.
També s'han documentat nombrosos casos d'aus electrocutades per esteses elèctriques a les comarques barcelonines del Baix Llobregat, Garraf i Alt Penedès. Segons la querella, gran part del territori de la província de Barcelona està "replet" de torres elèctriques amb els cables per sobre de la torreta superior, la qual cosa suposa un greu risc per a les aus i incompleix la normativa mediambiental, a més de posar en perill "la supervivència d'espècies legalment protegides".
Malgrat ser "plenament coneixedors" de la situació i de quines lleis d'àmbit estatal els obliguen a retirar els elements perillosos de les línies, els querellats "han mantingut i segueixen mantenint nombroses torres i suports a la província de Barcelona" en situació de risc, "amb absolut menyspreu i abandonament de les seves obligacions legals", afegeix la querella.
Els requeriments
El fiscal de Medi ambient, Toni Pelegrín, recorda que entre els anys 2018 i 2019 es van dirigir dos requeriments a Endesa, i cinc més l'any 2020, perquè complís les seves obligacions de reparar les línies elèctriques. No obstant això, afegeix, la companyia "s'ha limitat a realitzar actuacions que poden definir-se com molt puntuals, actuant únicament en els supòsits més greus de reincidència i sempre a instàncies dels Agents Rurals o de la Fiscalia".
Per la seva banda, Endesa recorda que només aquest 2021 té previst invertir 4,6 milions d'euros en l'adequació de suports i la instal·lació de dispositius de protecció en diverses línies de Catalunya amb l'objectiu de protegir espècies d'aus protegides i amenaçades.
En l'últim trienni (2018-2020), Endesa ha adequat més de 2.000 suports a tota Catalunya, unes actuacions que, segons explica, realitza seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d'espècies, de manera que es prioritzen aquelles torres que suposen un major risc per a l'avifauna.