La Fiscalia ha presentat un recurs contra la sentència que ha absolt l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell després del judici per un presumpte frau de 230.296 euros a Hisenda en la declaració del 2012. El motiu que ha portat la Fiscalia a prendre aquesta decisió és la "disconformitat amb la motivació de la sentència", segons ha informat aquest divendres Europa Press. Aquesta petició arriba només vint-i-quatre hores després que la magistrada del jutjat penal 3 de Barcelona hagués absolt l'expresident del Barça del delicte contra Hisenda pel qual la fiscalia li demanava 2 anys i 9 mesos de presó.
La Fiscalia acusava Rosell d'utilitzar una empresa unipersonal, TOC, per facturar activitats personals, suposadament simulant treballar a través d'una societat i no a títol personal per aconseguir una tributació més favorable. La defensa, per contra, es va centrar a assenyalar el seu client com algú perseguit per Hisenda des que va accedir a presidir el Barça, l'any 2010. En la sentència, la jutgessa va constatar la "incertesa" al voltant de les limitacions per fer servir aquesta figura atesos els constants canvis en la regulació dels tributs i, a més a més, considera que TOC sí que va tenir una intervenció real en l'activitat professional que l'expresident del Barça va facturar, que era principalment de consultoria i assessoria.
"Nul·la rellevància penal"
Així, la jutgessa descarta que Rosell fes servir l'empresa per evitar tributar i veu "nul·la rellevància penal" en la resta d'accions que li atribuïa la Fiscalia perquè responen a quantitats inferiors a 120.000 euros, el llindar del delicte fiscal. En aquest sentit, considera "una mera discrepància amb l'administració sobre la forma de tributació, sense transcendència penal" que Rosell declarés certes activitats a través de l'IRPF i no de l'impost de societats, i a l'inrevés.
Segona absolució
L'abril del 2019, l’expresident blaugrana va ser absolt d’organització criminal i blanqueig de capitals per l’Audiència Nacional, després de passar prop de dos anys en presó preventiva, acusat d’ajudar a blanquejar comissions per la retransmissió de partits de la selecció brasilera de futbol i pel contracte d’esponsorització amb Nike.
En aquest segon judici, el fiscal Pedro Castro va insistir a dir que Rosell "va jugar per no pagar impostos", ni l'IRPF, ni l'impost de societat del 2012 de l'empresa TOC, on ell era administrador únic. "La seva actitud va ser espúria i va usar un artifici enganyós per no tributar. Amb TOC, Rosell va abusar de la persona jurídica quan havia de tributar per la seva activitat d'assessorament", va afirmar. La fiscalia assegurava que aquesta companyia en realitat "no tenia estructural empresarial" per prestar els serveis que oferia.