La Fiscalia ha reaccionat aquest dimarts a la decisió de la junta de tractament de la presó de Lledoners de classificar en tercer grau restringit a Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell. El Ministeri Fiscal ha recorregut la decisió i ha demanat al jutge revocar aquest tercer grau. Argumenten que Bustos "encara minimitza els delictes de corrupció" que va cometre i que, per ara, "només els reconeix parcialment". El recurs l'han presentat davant el jutjat de vigilància penitenciària i sostenen que és "prematur" atorgar el règim obert a l'exbatlle, tot i que sigui restringit, donat que "no es pot considerar que estigui rehabilitat".
La Fiscalia apunta aquesta conclusió atès que així es "demostra" en les entrevistes amb els tècnics, on expliquen que "minimitza" la gravetat dels fets que va cometre. Paral·lelament, el ministeri públic precisa que Manuel Bustos no reconeix de "forma autèntica" que instés la policia local de Sabadell a retirar multes dels seus familiars. D'altra banda, la Fiscalia recorda que l'exalcalde de la ciutat del Vallès Occidental encara té pendents quatre causes vinculades amb la macroinvestigació del cas Mercuri. En dues d'aquestes, és a un pas de judici.
La decisió del Ministeri Fiscal arriba un dia després que la junta de tractament de la presó de Lledoners, centre penitenciari al qual va ingressar Bustos el passat 12 de gener per complir una condemna de tres anys de presó, decidís classificar-lo en tercer grau restringit, en aplicació de l'article 82 del règim obert restringit. Amb aquest règim, pot sortir els caps de setmana. L'exalcalde sabadellenc va ingressar a la presó de Lledoners per complir amb la sentència imposada perquè l'Audiència de Barcelona va descartar suspendre-li la pena. En concret, se'l va condemnar com a autor de dos delictes de tràfic d'influències, amb la pena de 18 mesos de presó per a cadascun d'aquests i, en paral·lel, també se li van sumar vuit anys d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i de càrrec públic.
Quatre investigacions més
No es tracta de l'única condemna que ha rebut Manuel Bustos. La primera d'aquestes fou de 16 mesos de presó per a ell i l'exdiputat Daniel Fernández, que fou secretari d'organització del PSC, per un delicte de tràfic d'influències. Els fets imputables responien a haver forçat una contractació sense concurs a l'ajuntament de Montcada i Reixac. La tercera de les condemnes que té és per ser el responsable a títol lucratiu sobre malversació de fons en consorcis del consell comarcal. En relació amb les investigacions i judicis pendents, hi ha quatre causes obertes, en les quals se l'acusa dels delictes de malversació de cabals públics, tràfic d'influències, prevaricació contra l'administració pública i frau electoral amb familiars, exregidors socialistes, càrrecs de confiança, funcionaris i Jordi Soriano, que va ser líder del PP. En dues d'aquestes, es troba a un pas de judici.
La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), que exerceix d'acusació popular en el cas Mercuri, recorda aquestes causes i sosté que, tot i l'entrada de Bustos a la presó, "no es pot banalitzar ni qualificar de menors els delictes" pels quals se'l va condemnar. En aquest sentit, subratllaven que "el compliment de les penes és un element reparador del dany públic causat i té la funció d'evitar la reincidència de la persona penada i desmotivar la possible comissió de nous delictes per part d'altres persones".