Els pèl·lets fa anys que formen part del paisatge de les platges de Tarragona. El seu origen no prové d’un vessament concret, com els pèl·lets que estan arribant des de fa setmanes a la costa gallega i del nord d’Espanya. Però els residus en forma de granet d’arròs de plàstic procedents del vaixell Toconao, que el 8 de desembre passat va perdre un contenidor de pèl·lets de plàstic davant la costa portuguesa, ha pujat a la superfície un problema mediambiental que fa dècades que afecta la costa tarragonina. La Fiscalia de Tarragona obrirà una nova investigació per determinar l’origen d’aquests pèl·lets per tal d’aclarir si existeix un delicte contra el medi ambient i qui és el responsable, després del fracàs dels intents anteriors.

La petroquímica en el punt de mira

Segons informa El País, les organitzacions que han analitzat el problema no tenen cap dubte que aquestes boletes de plàstic provenen del complex petroquímic de Tarragona, que els va perdent al llarg de la cadena de valor (producció, transport, reciclatge) i cauen en espais pròxims a les fàbriques, però acaben en les rieres impulsades pels temporals, i al final arriben a les platges. Però no és fàcil investigar aquest tipus de delictes mediambientals, sobretot si no són una conseqüència directa d’un accident,  com el del Toconao, sinó que és el resultat d’una acumulació reiterada, com és el cas del pèl·let que arriba a les platges de Tarragona. De fet, la Fiscalia ja ha obert altres investigacions en el passat, sense èxit. L’any 2019 un informe del Seprona (servei de protecció de la natura de la Guàrdia Civil) va originar una investigació a càrrec de José Ignacio Monreal, delegat de medi ambient de Tarragona. Però les diligències van ser arxivades perquè no va ser possible determinar cap responsabilitat. L'any 2021 es va tornar a intentar després de la denúncia d’una organització local, però el resultat va ser el mateix, les diligències van tornar a ser arxivades.

L’accident del Toconao ha tornat a posar el debat damunt la taula mediàtica, perquè els pèl·lets han passat de ser el nom amb el qual es coneix al biocombustible sòlid fet de material orgànic comprimit que s’utilitza per escalfar calderes o estufes, a tenir un altre significat fins ara desconegut per la població: el del nom de les boletes de plàstic que arriben a les platges, i que a Galícia han obert una disputa política entre el govern de la Xunta i el Govern Espanyol, que també està jugant un paper important en el marc de les eleccions autonòmiques gallegues que seran el pròxim 18 de febrer. 

Una investigació amb més opcions que les anteriors

Així, el vessament del Toconao i la denúncia de dues entitats, Good Karma i Surfriders, han tornat a obrir una porta a la Fiscalia per tornar a impulsar una nova investigació. Les denúncies d’aquestes dues organitzacions va motivar que la Generalitat obrís un expedient per responsabilitat ambiental contra 13 empreses de la petroquímica de Tarragona. Good Karma i Sufriders van aconseguir documentar, de manera rigorosa, l’origen dels pèl·lets de les platges de Tarragona, especialment la de la Pineda, a Vila-seca. Com a conseqüència, el fiscal de la sala de medi ambient, Antoni Vercher, va instar a Monreal, delegat de medi ambient, a què obri diligències d’investigació. Gràcies a la informació en poder dels Agents Rurals de la Generalitat i dels Mossos d’Esquadra a conseqüència de l’expedient obert pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat sobre els vessaments reiterats de les platges de la província de Tarragona, Vercher considera que ara existeixen més possibilitats d’aconseguir una resposta en la via penal sobre l’origen i la responsabilitat d’aquests pèl·lets. Per això, el fiscal demana que aquests dos cossos, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, portin a terme la investigació.