L'SpaceX d'Elon Musk ha completat aquest diumenge de manera exitosa la cinquena prova de vol de l'Starship, el coet espacial més gran del món. En aquest mateix intent, ha aconseguit fer una maniobra pràcticament impossible: una grua de la mateixa plataforma de llançament ha pogut recuperar el propulsor de la nau un cop s'ha deixat anar del mòdul enlairat. Una acció que marca un precedent en el món de l'enginyeria espacial i ique afegeix una nova fita a l'historial de SpaceX. 

La prova ha tingut lloc poc abans de les 7.30 hora local (12.30 GMT), moment en què l'Starship s'ha enlairat des de la plataforma de llançament situada a Boca Chica (Texas). La nau ha aconseguit posar en òrbita el mòdul principal amb l'ajuda dels 39 motors Raptor del propulsor Super Heavy, que després ha tornat des de l'estratosfera i ha fet una desacceleració controlada per posar-se sobre la mateixa plataforma de llançament.

La maniobra impossible s'ha produït gràcies a Mechazilla, una torre gegantina dissenyada per caçar al vol el propulsor de la nau, amb dos suports que atrapen aquesta part de la nau per després poder-la tornar a fer servir. Així, un cop ha impulsat l'Starship cap a l'espai, torna a la terra de manera controlada i va frenant progressivament l'estructura. 

La missió de l'Starship

Aquest diumenge s'ha completat la cinquena prova de l'Starship, que ha aconseguit posar en òrbita el mòdul i provar un sistema que utilitza el sistema de comunicació Starlink per, per primera vegada, mantenir comunicació amb el mòdul orbital a la fase de reentrada, cosa que fins i tot ara cap vol espacial no ha aconseguit. Aquesta nau, que pesa unes 5.000 tones, vol revolucionar el món de l'espai i convertir-se en el primer servei privat que arribi a la Lluna i a Mart, establint una presència permanent, així com colònies en aquests planetes. Així ho ha transmès sempre el seu fundador, el magnat Elon Musk, que ha celebrat l'èxit d'aquest nou enlairament. "Avui s'ha fet un gran pas cap a la vida multiplanetària", ha afirmat a través d'X, la xarxa social que també és de la seva propietat.

El procés pel qual el "booster" d'Starship ha aconseguit aterrar aquest diumenge per primera vegada és similar al del coet Falcon 9, també d'SpaceX, un sistema comercial de posada en òrbita molt més petit i pensat, en general, per a missions en òrbita terrestre amb una ràtio d'èxit de més del 95%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!