Els pressupostos del Govern per l'any 2023 inclouran un fons especial de 10 milions d'euros per retirar l'amiant a Catalunya. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la convenció contra l'amiant celebrada aquest dissabte, convocada per la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant. Aragonès ha avançat que el Consell Executiu aprovarà dimarts que ve la creació d'una oficina per a "l'erradicació de l'amiant". Igualment, s'ha compromès a impulsar l'execució del Pla Nacional per l'Erradicació de l'Amiant a principis del 2023, així com una llei al respecte.
L'amiant és un producte mineral àmpliament utilitzat en la indústria, en la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants, però també pel seu baix cost. Aquest material està classificat com a cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut perquè pot causar càncers de pulmó, laringe i ovari, entre altres afectacions. L'OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d'origen laboral són causades per l'amiant.
Pere Aragonès ha assegurat, davant les reivindicacions dels col·lectius afectats, que "aquest 2023 hem de fer un salt endavant". El president de la Generalitat ha admès que durant massa temps les víctimes de l'amiant no s'han sentit "acompanyades per les administracions" i, per això, ha expressat el seu "compromís" perquè a partir d'ara hi pugui haver "un punt d'inflexió en la retirada d'amiant".
Reivindicacions dels afectats
La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant han fet públic aquest dissabte un manifest on reclamen a totes les administracions que destinin més recursos sobre els perills d'aquest material. Miguel Moreno, en nom de l'associació Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant, ha recordat que l'anterior Govern va prometre una llei contra l'amiant "en màxim dos anys" però que la pandèmia i les eleccions ho van frenar. "Ara hi ha unes promeses, però qui ens diu que no hi haurà eleccions d'aquí a sis mesos i tot quedarà parat?", s'ha preguntat Moreno. Per això, ha exigit un "pacte d'estat a Catalunya" entre tots els partits pel pla de retirada de l'amiant: "Volem un país lliure. Lliure d'amiant, en aquest cas", ha reivindicat, per després reclamar el compromís de totes les administracions. Moreno ha interpel·lat directament l'alcaldessa de Barcelona: "Avui havia d'estar aquí també Ada Colau", s'ha queixat.
El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Eloi Badia ha excusat l'absència de Colau i ha assegurat el "compromís" de l'alcaldessa per "empènyer" en l'eliminació de l'amiant. L'Ajuntament, ha explicat, està acabant de fer l'auditoria per analitzar la situació a la ciutat. Badia ha assegurat que el gruix del problema es troba en l'àmbit privat i que la retirada d'aquest material cancerigen demana invertir centenars de milions d'euros. Una quarta part de l'amiant que hi ha a Barcelona es troba, segons Badia, en edificis d'administracions públiques. D'aquests, un terç són competència municipal