Basat en el model de supermercat del barri de Brooklyn, a Nova York, un grup d'emprenedors catalans han obert a Barcelona el primer Foodcoop, un espai de compra cooperatiu i participatiu. Així, les més de 450 sòcies que s’han sumat ja a aquesta iniciativa sense ànim de lucre podran començar a omplir les seves cistelles de la compra al local que han llogat i reformat al passatge d’Aragó número 9, a l’Eixample Esquerra. Es materialitza així la voluntat del col·lectiu impulsor, que va començar a traçar el projecte fa gairebé quatre anys, per facilitar el consum responsable i transformador a la ciutat. “La proposta de portar a Barcelona un model exitós en altres ciutats va suscitar una gran expectativa, si bé la concreció del supermercat ha acabat requerint un procés dilatat, en el qual hem anat consolidant de forma progressiva i rigorosa, les diferents etapes de creació”, explica Laura Bosch, secretària de la cooperativa.
Directe al consumidor
Foodcoop BCN arrenca la seva activitat amb una setmana en fase de proves amb 20 proveïdores, però aquest nombre creixerà durant els propers mesos per completar l’oferta. “S’ha generat molt d’interès per part de les proveïdores en el projecte, com a part d’un moviment de supermercats cooperatius que està emergint arreu del país, perquè hi veuen la possibilitat d’un creixement de les vendes i de facilitació de la tasca comercial”, explica Giulio Cappadona, treballadora de la cooperativa i membre del Cercle de Compres. L’objectiu de Foodcoop BCN és que la majoria de comandes es facin directament al productor o fabricant. L’establiment oferirà una àmplia gamma de productes que permetrà donar resposta a les necessitats d’una llar quant a alimentació, higiene i neteja. Un dels trets més singulars del supermercat és que l’oferta ha estat definida per les sòcies de la cooperativa, que han establert un seguit de criteris compra, entre els quals hi ha l’origen agroecològic i de proximitat dels producte, la minimització d’envasos o que el preu sigui just per a productores i consumidores.
Una altra de les característiques que defineix el model de supermercats cooperatius i participatius és que una gran part de les tasques per al funcionament l’aporten les pròpies sòcies. En el cas de Foodcoop BCN, hi haurà tres persones contractades en el moment d’apujar la persiana –i es preveu ampliar la plantilla a mesura que el projecte creixi-, però l’operativa de l’establiment se sustentarà també en les tasques que les consumidores portaran a terme en torns de 3 hores cada quatre setmanes. “La participació de totes les sòcies en el seu funcionament genera sentiment de pertinença, a més de permetre ajustar els preus de venda per fer-los més accessibles tot i pagar un preu just a les productores”, assegura Jordi Canes, president de la cooperativa.
Ja en funcionament
Tot i que el supermercat va entrar en funcionament el 8 de febrer, la festa d’inauguració se celebrarà el 12 de març -coincidint amb el quart aniversari de l’arrencada del projecte- i serà una oportunitat perquè el gruix de persones que s’han fet sòcies en els darrers mesos es puguin veure les cares. A més, Foodcoop BCN convidarà a l’acte a representants de les administracions públiques que han donat suport al projecte – l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya – i a entitats del barri i de l’Economia Social i Solidària que d’alguna o altra manera l’han acompanyat en aquest inici de trajecte.