Joel Joan ha sortit en defensa de la llengua catalana i té la fórmula pel seu èxit. A través d'una publicació al seu perfil de Twitter, l'actor ha fet una crida a passar a l'acció i "deixar de rondinar". 

"Deixem de queixar-nos. Deixem de rondinar. Deixem de lamentar-nos i d’estar emprenyats. Ningú se suma a una causa, a una llengua i a uns valors que només fan el ploricó. Siguem excels amb la nostra feina, en català, tornem a creure amb nosaltres mateixos i amb la nostra identitat", ha escrit en una piulada. 

 

tuit joel joan defensa catalan

Joel Joan / Twitter

Caiguda de l'ús del català

I és que la caiguda de l'ús del català s'està convertint en una qüestió preocupant, que ha arribat també al món de la cultura i l'audiovisual, concretament, a TV3. 

Seguint la línia "activa" defensada per Joan, la Plataforma per la Llengua va iniciar l'any passat una petició contra la "castellanització de TV3". De fet, gairebé 35.000 persones ja l'han signada. La campanya, publicada al portal participatiu canvia.cat, denuncia que "cada cop hi ha més continguts emesos a la televisió pública de Catalunya que no són en català," i exigeixen el compliment d’una de les funcions principals del canal públic, que és "difondre i promocionar la llengua catalana". 

Les peticions signades s'envien automàticament per carta al director de TV3, Vicent Sanchis, exposant-li la reclamació. A la missiva es trasllada al director de la cadena pública la "inquietud" que genera que es detectin cada cop més continguts que no són en català, una situació que s'ha "agreujat darrerament" en programes com el Polònia, l'APM?, el FAQS o la sèrie Drama. L'entitat proposa usar la traducció simultània o la subtitulació per als convidats o col·laboradors que no coneguin el català.

Complir la llei 

El text de la petició recorda al director de TV3 que aquesta situació "oblida un dels principis fundacionals de TV3 i una de les seves missions cabdals", com són difondre i promocionar la llengua catalana, tal com regula la llei de la CCMA (Llei 7/2019 que modifica la Llei 11/2007). "Molt sovint la tria dels col·laboradors opta per persones que s’expressen a TV3 en castellà quan es podria optar per col·laboradors d'expressió catalana", diu la carta.

La carta argumenta que, tot i ser conscients que la situació econòmica de la televisió catalana és "complicada", no es justifica el fet "d'abandonar" una missió fundacional "d'obligat compliment".

En l'àmbit educatiu

Però la problemàtica no es queda aquí. També afecta el sector de l'educació. El 60% de les converses als patits dels instituts de Valls són en castellà. Així ho mostra l'estudi sociolingüístic elaborat per Plataforma per la Llengua.

Davant d'aquesta situació, el consistori de la capital de l'Alt Camp ha tancat un acord amb l'entitat per engegar un pla d'actuació amb l'objectiu d'incentivar l'ús social del català entre els joves de la localitat. 

A partir d'aquest mes de juliol, es començarà a desenvolupar la primera fase del pla amb tallers de dues hores destinats a adolescents d'entre 13 i 16 anys. Els dimarts s'impartirà un taller de rap, que culminarà amb l'enregistrament d'un tema propi, i els dijous es farà un taller de xarxes socials, un de mems, un de doblatge i un de retransmissions esportives. Totes les activitats seran finançades per l'Ajuntament de Valls i els usuaris hi podran accedir gratuïtament.

 

Imatge principal, Joel Joan / TV3