Català? Castellà? Aranès? Tots els alumnes de Catalunya han estat preguntats sobre aquesta qüestió en la Selectivitat 2022. Un dels grans objectius que tenia enguany el Govern era esquivar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligava a tractar per igual el català i el castellà a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). L’executiu ha trobat una fórmula que esperen que pugui esquivar aquesta ordre de la justícia espanyola i alhora situar el català per davant del castellà. Abans de començar els exàmens, els estudiants han hagut d’emplenar un formulari anònim (només el veu el tribunal, però no la resta d’alumnes) en el qual han de dir si prefereixen rebre els enunciats en català, en castellà o aranès.
La manera de prioritzar el català ha estat situant al principi de tot el document una casella ben diferenciada de la resta que l’alumne pot marcar si desitja que tots els enunciats els rebi en català. En cas que vulgui els enunciats en castellà, ha de marcar diverses creus, corresponents a cada una de les assignatures a les quals es pot presentar l’estudiant. Això ja ha provocat crítiques en els sectors espanyolistes, que tenien l’esperança que el full anònim respectés la sentència del TSJC, i ara s’indignen perquè en els exàmens de les PAU es continua prioritzant el català. I, per altra banda, cal recordar que el Govern ja va presentar un recurs davant del tribunal demanant de tornar al mètode anterior: tots els exàmens es reparteixen en català; i si algun estudiant el vol en castellà, aixeca el braç i ho demana. La justícia espanyola considerava que aquest mètode assenyalava els alumnes castellanoparlants.
🔴 DIRECTE | Última hora sobre la Selectivitat 2022
Provant tecnologies
Per un altre lloc, avui la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estat l’escenari d’una prova que ha fet el Govern per experimentar amb tecnologies que garanteixin l’anonimat dels alumnes. En una de les sales d’aquesta facultat, a banda d’emplenar el formulari anònim que s’ha repartit a tots els tribunals de Catalunya, s’ha experimentat amb dispositius Bluetooth i Codis QR.
📲 Calculadora de la Selectivitat 2022: Simulador de notes de tall
🔎 Exàmens Selectivitat 2022 en PDF: Correccions, respostes i totes les solucions
⌚ Horari Selectivitat 2022 a Catalunya: quan són els exàmens de les PAU?
Abans de començar l’examen, cada alumne triava un codi QR o un ‘botó’ pertanyent a la capsa de català o de castellà. En el cas del QR, el tribunal passava pel costat de cada alumne i escanejava el codi amb un dispositiu, i allò li donava informació sobre si l’estudiant preferia examinar-se en català o en castellà; sense que els seus companys sabessin aquesta informació. I al sostre de la sala hi havia un petit ordinador que rastrejava amb Bluetooth els ‘botons’ de català o de castellà, de manera que l’examinador sabia que 'X' cadira s’havia triat el català i a 'Y' cadira s’havia triat el castellà.