L'opció de La Ràpita s'ha quedat a les portes del 20% de la votació en la consulta sobre el canvi de nom de Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Aquest era el percentatge que calia perquè qualsevol de les dues opcions fos vinculant, segons l'acord municipal que establia els paràmetres de la votació popular celebrada aquest dimarts al municipi ebrenc.

26,72% del cens

3.329 persones han votat a la consulta, el 26,72% del cens de 12.458 electors, de les quals 2.246 han optat per canviar a La Ràpita (el 18,03%) i 1.045 s'han decantat per mantenir Sant Carles de la Ràpita, amb 9 vots en blanc i 28 nuls. Ara, el futur de la nomenclatura del poble queda en mans del ple municipal, que haurà de decidir si tira endavant el canvi de nom com vol ERC o manté l'actual.

 

Urnes consulta la Ràpita / Foto: Ajuntament de la Ràpita

Una de les urnes de la consulta que l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita / Ajuntament de la Ràpita

 

El torn dels polítics

L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, havia indicat prèviament que en cas que no s'arribés al 20% de suports en una de les opcions, seria feina dels grups polítics decidir què es fa amb els resultats perquè n'hi hauria prou amb un acord per majoria absoluta del ple de l'Ajuntament per passar el tema a la Generalitat i fer efectiu el canvi del nom oficial. Tenint en compte que Esquerra Republicana de Catalunya té majoria absoluta a l'Ajuntament no caldria votar, però l'alcalde tenia claríssim - tal com va explicar en una entrevista a El Nacional.cat - que volia donar la veu al poble perquè siguin els veïns els qui decideixin.

"Haurem d'analitzar com ha anat la consulta perquè l'òrgan competent per canviar el nom del poble és l'Ajuntament, per tant depenem del resultat", indicava.

Caparrós també explicava que prèviament s'ha demanat un informe a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per assegurar que l'opció La Ràpita té l'aval d'aquest organisme.

Pendent del judici per l'1-O

A tot això, la Ràpita també acaba de commemorar l'1-O i ho ha fet molt pendent del judici contra l'alcalde, Josep Caparrós, i el primer tinent d'alcalde i delegat del Govern a l'Ebre, Albert Salvadó, justament pel referèndum de l'1 d'octubre d'ara fa quatre anys. En aquesta entrevista també parlem d'aquest tema amb l'alcalde a qui l'Advocacia de l'Estat demana endurir la pena fins als 15 anys d'inhabilitació.

 

Imatge principal: les cues a l'exterior del pavelló firal amb motiu de la consulta popular per decidir el nom oficial del municipi de Sant Carles de la Ràpita / ACN