Una imatge que mostra l'aterridora cara d'una formiga, que sembla sortida d'una pel·lícula de terror, ha rebut un dels premis del certamen anual de fotografia de Nikon, el Nikon Small World 2022. La imatge de la cara de la formiga, ampliada cinc vegades amb un microscopi, s'assembla molt poc a com ens imaginem aquests insectes, la cara es pot veure amb els ulls vermells i amb el que semblen uns ullals daurats, trets esmolats i intensos. El guanyador del premi ha estat un fotògraf lituà, Eugenijus Kavaliauskas, un destacat fotògraf d'aus rapaces, que ha explicat a Insider, que per aconseguir aquesta imatge va utilitzar un microscopi òptic amb la tècnica de llum reflectida i un augment de lent X5. La imatge de la formiga és una de les 57 "imatges de distinció" seleccionades de les 1.300 presentades per professionals de 72 països diferents.
"No hi ha horrors a la naturalesa"
El fotògraf ha relatat que viu a prop d'un bosc, la qual cosa li va facilitar capturar la imatge d'una formiga "però és avorrit prendre una foto d'una formiga corrent banalment pel sòl". "Sempre estic buscant detalls, ombres i racons encara no descoberts. L'objectiu principal de la fotografia és ser un descobridor", ha afirmat a Insiders. "Estic fascinat per les obres mestres del Creador i l'oportunitat de veure els dissenys de Déu". En ser preguntat sobre com es veia la formiga sota el microscopi, Kavaliauskas ha assegurat que "no hi ha horrors a la naturalesa". A més, relata com ha anat avançant la seva carrera com a fotògraf "quan vaig començar amb la microfotografia, jo també vaig pensar que tots els escarabats s'assemblaven una mica als monstres", però afegeix que ara "m'he acostumat i em sorprèn que hi hagi tants miracles interessants, bells i desconeguts sota els nostres peus".
Primer premi per a un gecko
Encara que la fotografia s'ha fet viral a les xarxes socials, no s'ha emportat el primer premi del concurs, i només ha aconseguit un article de Nixon valorat en 35 dòlars, a més d'aparèixer en el panell de fotografies distingides en el certamen, que mostra la bellesa d'un món microscòpic. El primer premi, valorat amb 3.000 dòlars en efectiu, va ser per dos investigadors del departament de Genètica i Evolució de la Universitat de Ginebra, Grigorii Timin i Michel Milinkovitch. La imatge guanyadora va ser la d'una pota davantera d'un gecko diürn gegant de Madagascar amb detalls brillants i fluorescents. El resultat final permet albirar la bellesa oculta i la complexitat del gecko, destacant els nervis en un color cian i els ossos, tendons, lligaments, pell i cèl·lules sanguínies en una gamma de colors més càlids, destaca la web del concurs. Un dels autors de la fotografia va afirmar que "la imatge en particular és bella i informativa, com una descripció general i també quan l'amplies en una regió determinada, llançant llum sobre com s'organitzen les estructures a nivell cel·lular".