La segona reunió entre sindicats i Departament d’Educació també ha acabat sense acord. Així ho han confirmat ambdues parts després d’una negociació que ha durat gairebé set hores, amb una pausa al migdia per dinar. Els sindicats han assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que a hores d’ara “les posicions estan molt allunyades". És per això que han decidit mantenir els dos dies de vaga convocats per a la setmana que ve, i han anunciat quines mobilitzacions es duran a terme. Dimarts 29 de març hi haurà una nova marxa que tornarà a anar des dels Jardinets de Gràcia fins al Departament d’Educació. I dimecres 20 de març es tornarà a repetir un dels recorreguts de la setmana passada: de plaça Universitat fins a la plaça Sant Jaume; a més de comptar amb altres mobilitzacions arreu del territori: Tortosa, Lleida, Tarragona i Girona. Per altra banda, també han confirmat que aquest divendres les dues parts es tornaran a reunir per mirar d’arribar a un acord. 

Per segona vegada consecutiva, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, no ha estat present en aquesta trobada. Ha estat una reunió capitanejada -per part del Departament d’Educació- per la directora general de Professorat i Centres Educatius Públics, Dolors Collell. A l’altra banda de la taula, hi havia representants dels sindicats que en els darrers dies estan situant el sistema educatiu al centre del debat públic. USTEC, la Intersindical, UGT, CCOO, Professors de Secundària i UGT van liderar la setmana passada mobilitzacions per tal de protegir el sistema educatiu català.

Aquest dijous ha estat el segon cop que els sindicats s’han reunit amb el Departament d’Educació. L’anterior cop es va produir el dimarts, just un dia abans que alguns sindicats participessin en la vaga i la manifestació per protestar contra la sentència del 25%. Aquell conclave va acabar sense cap tipus d’acord, però les dues parts es van emplaçar a reunir-se aquest dijous. Educació es va comprometre a aportar per escrit una resposta per als sindicats. No obstant, cap de les dues parts va voler fer cap tipus d’avançament sobre què podia incloure aquesta resposta. De totes maneres, va quedar clara la voluntat de les dues parts de seguir negociant. Aquella trobada va representar el primer cara a cara entre el Departament i els sindicats després d’una setmana marcada per tres dies de vaga que van fer sortir al carrer milers de docents per protestar contra la modificació del calendari i l’arrossegament de retallades.

Aquestes dues trobades, doncs, la de dimarts i la de dijous, s’han produït enmig d’una setmana de treva, ja que la setmana que ve hi ha dos dies més en els quals també hi haurà vaga i mobilitzacions; amb permís d’aquest dimecres, una jornada en la qual també hi va haver aturades per protestar contra el 25% de castellà. La decisió de Cambray de seure a negociar amb els sindicats aquesta setmana es va produir divendres passat. Va ser un gest del conseller d’Educació que arribava després que la CUP s’oferís com a mediador en aquest conflicte obert entre els representants dels sindicats i el Govern. Després d’una trobada amb el cap del Departament, els anticapitalistes van carregar contra la conselleria, a qui acusaven de no haver escoltat la comunitat educativa i d’apostar per un “immobilisme” davant les peticions que han fet els professors i els mestres durant les darreres setmanes. Els anticapitalistes insisteixen que cal “escoltar els docents a l’hora d’elaborar canvis curriculars”.

Consell Escolar

Les trobades d’aquesta setmana s’han produït també després que el Consell Escolar aprovés un dictamen per demanar una moratòria d’un any en l’alteració del calendari escolar, una modificació que fa avançar l’inici del curs al 5 de setembre. En aquesta moratòria es planteja, doncs, que l’inici del curs no s’avanci aquest setembre, sinó en el curs 2023-2024. Es tracta, però, d’un dictamen no vinculant. I a més, el conseller Cambray ja va insistir aquest dimarts per enèsima vegada que la decisió d’avançar el curs no té marxa enrere, i que l’inici de curs es produirà el 5 de setembre, tal i com estava previst.

De fet, era la segona vegada que el Consell Escolar demanava una moratòria d’un any per la modificació del calendari del curs escolar. Ara fa un mes, Cambray organitzava un ple extraordinari amb aquest organisme davant l’allau de crítiques que havia rebut la seva conselleria per haver anunciat aquest canvi sense haver-ho consultat ni comunicat prèviament a la comunitat educativa. Els sindicats van arribar en aquella trobada amb l’objectiu que, si la modificació del calendari acaba sent una realitat, s’apliqui a partir del curs 2023-2024, i no el setembre del 2022. La idea, impulsada per USTEC, Comissions Obreres i l’AFFAC, no va convèncer Cambray, i en una roda de premsa des de l’exterior del Palau Robert posterior a la trobada va assegurar que l’inici de curs es mantenia alterat.