La 27a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, un dels certàmens integrats a la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, ja té els seus guanyadors. Entre els afortunats es troba el Fresc Formatgeria Castell-Llebre, que ha obtingut la primera posició en la categoria de formatges frescos

Una quarantena de membres del jurat han hagut de tastar més d’un centenar de formatges diferents. Hi ha 16 categories diferents dividides en dos grans grups: 

Categories

Primer, dins del grup dels formatges no madurats: Matons i recuits i brossats, per un costat, i formatges frescos, per l'altre. 

Segon, entre els formatges madurats: llet de cabra, quallada àcida; llet de cabra, quallada enzimàtica; llet de cabra, quallada mixta, pasta tova; llet de vaca, quallada àcida; llet de vaca, quallada enzimàtica; llet de vaca, quallada mixta, pasta tova; llet d’ovella, quallada àcida; llet d’ovella quallada enzimàtica pasta dura; llet d’ovella, quallada mixta, pasta tova; tupí o Gaztazarra; formatges blaus; formatges amb condiments; iogurts i llets fermentades i, finalment,  formatge pasta cuita

 

Un dels formatges participants en el concurs / Twitter: Fira Sant Ermengol

 

En cadascuna d'elles s'atorguen tres premis, el diploma medalla d’or, el diploma medalla de plata i el diploma medalla de bronze. 

Els guanyadors

A banda, del Fresc Formatgeria Castell-Llebre, 15 participants més s'han endut el diploma més valuós en les diferents categories. Aquests han estat els resultats: 

 

Una edició amb la covid

L'edició d'enguany ha estat condicionada per la covid-19, per la qual cosa el Concurs s'ha fet a porta tancada i els membres del jurat seran sotmesos a un test d’antígens previ. 

A més, tota la fira ha sigut adaptada per aprofitar al màxim els espais oberts, de manera que es puguin respectar les distàncies. 

 

Els membres del jurat del Concurs de Formatges Artesans deliberen des de primera hora del matí d'aquest dissabte / Twitter: Fira Sant Ermengol

 

Presencial i en línia

Després de 27 edicions, s’ha posicionat com l’aparador i el punt de trobada dels formatges artesans del Pirineu, i no és estrany, ja que compta amb una infinitat d'activitats, tallers i certàmens

La Sala Polivalent s'ha convertit en l’espai on s'han estat desenvolupant, des de divendres a la tarda, activitats de difusió i coneixement específic del formatge artesà del Pirineu: tastos guiats, cuina del formatge, xerrades divulgatives... 

Ara bé, en ser conscients que la pandèmia ha limitat considerablement la possibilitat de celebrar la Fira, els organitzadors han creat un canal YouTube propi, vinculat a la seva pàgina web, que ofereix de manera permanent diversos continguts audiovisuals d’interès per a les persones amants del formatge artesà.

 

 

Imatge principal: Jutges en el certamen de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu /  Font: Fira de Sant Ermengol