Catalunya en general i l’àrea metropolitana de Barcelona en particular s’han convertit en el bressol dels fugitius d’Europa i d’arreu del món. No és una sensació. Les dades amb les quals treballa el Grup 22 de la Policia Nacional espanyola a Barcelona, els que s’encarreguen de buscar els fugitius internacionals que han optat per amagar-se a casa nostra, fa el 25% de les detencions d’aquest tipus de persones buscades de tot l’Estat. El Grup de Fugitius que comanda l’inspector Carles Gil és qui rep les ordres de detenció, a nivell europeu o internacional, dels escapolits que, segons la intel·ligència dels països que els reclamen, poden estar amagats a Catalunya. 

L’inspector que dirigeix aquest grup, format per set persones, té clar què fa que Catalunya, com també part de la resta de la zona de l’Estat banyada pel mar Mediterrani, sigui un dels indrets escollits per delinqüents de tot el món per instal·lar-se, amagats, esperant no ser localitzats per la policia. Hi ha una raó que sembla evident, però que és clau: el sol i la platja. El bon clima del país fa que els fugitius trobin aquí un bon lloc on seguir amagats. Aquest clima propicia que hi hagi molt turisme, un fet que també permet als delinqüents, passar més desapercebuts si hi ha comunitats d’estrangers instal·lats, com britànics a l’Ebre o russos a Lloret.

Finalment, l’inspector Gil també assegura que les bones connexions per terra, mar i aire que ofereix Barcelona també permet que els delinqüents s’instal·lin aquí, sobretot, si necessiten també tornar als seus països o moure’s per Europa si segueixen actius en el seu il·lícit negoci. 

Busquen 43 fugitius internacionals amagats a Catalunya

Sobre la taula de l’equip de Carles Gil arriben les ordres de detenció que es creuen que la persona en recerca pot estar amagada a Catalunya. El passat 2021 el Grup 22 va rebre 74 peticions de recerca de persones a escala europea i 48 de fora d’Europa. Les dades són lleugerament inferiors abans de la pandèmia pel que fa a les OEDE -nivell europeu- però molt més altes pel que fa a les OID -peticions de detenció i extradició de fora d’Europa. A partir d’aquí, els investigadors del Grup de Fugitius es reparteixen els casos i comencen a treballar.

Bases de dades, recerques digitals resseguint xarxes socials i, sobretot, seguiments i esperes esperant que l’objectiu cometi l’error que permetrà assegurar que és la persona que busquen. “No podem fallar, només tenim una oportunitat”, assegura l’inspector. Si es cremen, si ell o l’entorn del fugitiu detecta que la policia li segueix la pista, es pot esfumar. I tota la investigació, que pot haver durat mesos, quedi sense resultat.

Carles Gil, inspector cap del Grup de Fugitius, a la comissaria de la Verneda / GRS

Però igualment com Gil confirma que Barcelona sembla un dels destins escollits pels criminals per intentar amagar-se de la policia, també treu pit i posa en valor la feina dels seus agents. L’any 2021 es van detenir a Catalunya 64 persones amb una ordre de recerca internacional. A més, 20 persones més van ser “localitzades”. Després de la investigació feta pel grup de Fugitius de la Policia Nacional, els investigadors els van poder localitzar o bé fora d’Espanya o bé ja a presó

De totes les peticions, sis es van descartar, que vol dir que els investigadors van poder confirmar que no eren a Catalunya, però que no se’ls podia localitzar enlloc. El mes de gener, el grup tenia 43 investigacions en curs; 43 persones que, segons els seus països poden ser a Catalunya, i encara no s’han localitzat -sumen les entrades el 2021 i també les acumulades d’anys anteriors.

Traslladats fins a la porta de l'avió de la policia que els reclama

La majoria dels delictes pels quals els delinqüents, pendents de judici o ja amb condemna ferma, són reclamats pels seus països són per tràfic de drogues i per homicidis, si bé la llista de delictes que permet activar euroordres és molt més llarga. La majoria de peticions són de França, Alemanya i Itàlia

Quan són arrestats els agents de la Policia Nacional els posen a disposició del jutge de guàrdia de l’Audiència Nacional espanyola que haurà de decidir, en un temps que no es pot allargar més de 30 dies, si accepta entregar-lo al país que el reclama. Si són ordres demanades per països europeus, per la confiança entre estats, el procés és molt més ràpid, sempre que els delictes pels quals se’ls reclami també siguin delicte a l’Estat espanyol. En el cas d’ordres d’extradició de fora d’Europa, els jutges s’ho miren més i demanen més garanties.  

Si l’arrestat accepta ser extradit o el jutge així ho accepta, els mateixos agents del Grup de Fugitius de la Policia Nacional traslladen els detinguts fins a l’Aeroport del Prat de Barcelona, on agents de la policia del país que els reclamen, els reben i els traslladen, en vols regulars o en vols xàrter en aeronaus policials. 

 

Vídeo del trasllat a l'Aeroport del Prat d'un dels detinguts del Grup de Fugitius / CNP

Fa pocs dies la Policia Nacional va entregar a la policia d’Alemanya un arrestat a Barcelona, buscat per les autoritats germàniques per tràfic de drogues, que va ser detingut en un hotel de luxe de Barcelona. En el moment d’interceptar-lo, anava acompanyat de la seva dona a l’hotel Miramar i va agredir a la policia. Després d’acceptar-se la seva entrega, l’home es va negar a pujar a l’avió, en un vol de Lufthansa. Els agents alemanys van tornar a casa seva amb les mans buides. Però van tornar amb un avió de la policia, el van emmanillar de mans i peus i se’l van emportar, tal com es pot veure en aquestes imatges en vídeo que acompanyen aquest reportatge.

Més fugitius instal·lats a Catalunya, més delinqüència

Fer neteja dels delinqüents internacionals és la feina que té encarregada aquest inspector de la Policia Nacional i els seus homes. A més de complir amb l’obligació d’entregar-los, Carles Gil també defensa que aïllar aquests delinqüents de la nostra societat permet també millorar la seguretat dels catalans. 

Quan s’instal·len a casa nostra molts cops segueixen mantenint els seus ritmes de vida que tenien al país d’on han escapat, i, per tant, també els negocis. Importar el negoci aquí implica més violència a casa nostra, sigui per part dels fugitius o de persones que tinguin ganes "d’eliminar-los", fora de la justícia.

Imatge de l'àtic del carrer Urgell de Barcelona, on va ser assassinat el criminal que buscava la Policia / GRS

El maig de 2019 un dels objectius del Grup de Fugitius de la Policia Nacional era un home suec, buscat per les autoritats del país nòrdic. Però no van arribar a temps. Li tenien la pista, gairebé el tenien localitzat, però un sicari a les ordres d’un clan de narcotràfic de Göteborg se’ls hi va avançar. Vestit de missatger el va fregir a trets. El buscat per la Policia Nacional, un jove de 25 anys, va aparèixer mort al seu àtic del carrer del Comte d’Urgell. Juntament amb els Mossos d'Esquadra, es va poder detenir el sicari a Suècia.