Nou ensurt a la central nuclear d’Ascó, tal com ha denunciat l’empresa que s’encarrega del servei privat de bombers a l’interior de la central de la Ribera d’Ebre, Falck. Es tracta d’una fuita de CO₂ del sistema antiincendis de la central nuclear, una fuita semblant a la qual fa poc més d’un any va acabar amb un home de 46 anys mort i tres persones més ferides lleus. En aquest cas, que ja s’està investigant, no s’han de lamentar ferits, però igualment s’han encès totes les alarmes. La direcció de la planta ha obert una investigació per aclarir els fets i des dels representants dels treballadors de l’empresa Falck han demanat una investigació urgent i a fons per solucionar aquest problema de seguretat.

Tot i això, cal tenir en compte també que aquest accident, com el del novembre de 2021, no està relacionat amb l’activitat radiològica i nuclear de la planta, però no deixa de ser greu tenint en compte el perill per a les persones que treballen en aquest sistema antiincendis i també per la possibilitat, en el cas que la fuita pugui generar una explosió a l’interior de la zona crítica de la nuclear d’Ascó, amb resultats molt més greus que en aquest darrer, registrat el passat 6 de març, segons Catalunya Ràdio.

Imatge d'arxiu dels Bombers de Falck / Cedida

El sistema serveix per apagar incendis i s’activa, disparant diòxid de carboni, per sufocar les flames. Com en el cas de 2021, tot i que no hi havia cap alarma per incendi activa, el sistema va deixar anar de manera descontrolada aquest gas. En el moment de l’incident cap dels operaris de l’edifici auxiliar de la central d’Ascó eren al lloc, un fet que va evitar haver de lamentar ferits. En el cas de 2021, en canvi, un bomber privat de la central va acabar morint i tres persones van resultar ferides greus. La investigació que ara ha encarregat l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, A.I.E., qui controla la central, serà clau per saber què va passar i què va fer activar aquest sistema. 

Els treballadors demanen mesures urgents

El sistema, que funciona de manera automàtica, s’hauria d’activar quan es detecti un incendi, però els darrers dos cops que s’han registrat incidents ha estat sense cap incendi actiu, un fet que posa en perill els treballadors que són a la zona, tal com han denunciat representants sindicals de l’empresa Falck, que ofereix el servei de bombers privats a la central nuclear de la Ribera d’Ebre, a les Terres de l’Ebre. Des del mateix sindicat es demana que es busquin solucions urgents al sistema per evitar nous ensurts i nous incidents com el d'aquest dilluns, 6 de març.