Els funcionaris de les presons de Catalunya continuen en peu de guerra. Ja fa més d'una setmana que van dir "prou" i van revoltar-se contra el Departament de Justícia després de l'assassinat de la Núria, la cuinera de Mas d'Enric, la presó de Tarragona, que va ser atacada per un pres que treballava a la cuina del centre. Des d'aquell dia, les protestes s'han multiplicat, amb manifestacions, com la d'avui a Sant Jaume, amb més de 500 persones, i també amb talls i bloquejos de les entrades a les presons del país. Les protestes, però, continuaran.
Els treballadors de les presons reclamen quatre dimissions. Volen la destitució de la consellera Ubasart i del secretari general de Mesures Penals, Amand Calderó, i també la dels directors de les presons de Mas d'Enric i de Quatre Camins. Els funcionaris asseguren que s'ha perdut el control de les presons i acusen aquestes quatre persones d'haver instaurat un sistema permissiu i "surrealista" que fa impossible aplicar el règim intern a les presons.
Aquest matí, després de la concentració a la plaça de Sant Jaume, on s'han fet cinc minuts de silenci per recordar la dona de la Pobla de Mafumet assassinada a Mas d'Enric, els delegats sindicals han entrat al Palau de la Generalitat i s'han trobat amb la vicepresidenta Laura Vilagrà —el president Aragonès és a Madrid—.
Continuaran les mobilitzacions
Tot i que ha estat la primera trobada dels sindicats amb l'Administració des de l'inici de la crisi —els funcionaris no havien volgut iniciar cap mena de negociació si no hi havia dimissions— no ha servit per desencallar el conflicte. Quan els delegats dels sindicats de presons han sortit del Palau de la Generalitat han explicat als treballadors com havia anat la reunió amb la vicepresidenta i l'assemblea, a la mateixa plaça de Sant Jaume, han decidit continuar les mobilitzacions.
Seran ara les assemblees de mobilitzacions de cada centre les que decidiran quines seran les accions. Alguns dels treballadors han assegurat que la idea, ara per ara, és tornar al bloqueig dels centres penitenciaris i forçar, de nou, després d'una setmana de crisi, moviments de l'Administració. Durant la jornada d'avui, s'ha tornat a fer palesa la llunyania entre els sindicats de presons —escollits fa pocs mesos en eleccions— i la plantilla.
Ubasart compareix al Parlament
Aquest dijous la consellera, a petició pròpia, compareixerà al Parlament de Catalunya per donar explicacions de la crisi a les presons i també de la informació que s'hagi pogut recollir de l'assassinat de Mas d'Enric. Tot i que Ubasart s'ha enrocat i no ha volgut cessar a caps dels alts càrrecs de Justícia, sí que ha assegurat que volia saber tots els detalls dels fets de la presó de Tarragona i, si calia, modificar els protocols de presos perillosos en llocs com les cuines, on tenen accés a ganivets. Per rebre la consellera, demà al Parlament, els sindicats han convocat un acte de protesta a l'exterior de la cambra legislativa catalana.
D'altra banda, el president Aragonès ha defensat la consellera, ratificant la seva "confiança" a Ubasart i el seu equip de Justícia, i ha fet una crida als sindicats de treballadors de presons a "dialogar" per trobar solucions a les reivindicacions. El dirigent republicà ha expressat, en declaracions a La Sexta, el seu "compromís" perquè "millori" el model penitenciari a Catalunya, així com a impulsar reestructuracions de les situacions de risc a presons.