L'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz va acollir recentment la jornada 'Atoms: 15 anys, 3.000 implants a Espanya', una trobada commemorativa i científica que va reunir alguns dels principals experts nacionals i internacionals en el tractament quirúrgic de la incontinència urinària masculina.
"La tècnica Atoms (dispositiu per a incontinència d'orina; sigles en anglès d'Adjustable Transobturator Male System), desenvolupada el 2008 pel doctor Wilhelm Bauer, i el primer implant del qual es va realitzar a Espanya el 2010, va suposar una fita en la millora de la qualitat de vida dels pacients que, després d'una cirurgia radical per càncer de pròstata, pateixen incontinència urinària d'esforç", va explicar la doctora cap del Servei d'Urologia de la Fundació Jiménez Díaz, Carmen González Enguita, indicant que la jornada va tenir un doble objectiu: "celebrar el recorregut clínic d'aquest sistema i revisar els avenços científics i tècnics assolits durant aquests 15 anys".
González Enguita, va insistir en què "va ser una 'celebració' de la Urologia". I és que "més de 3.000 implants realitzats a Espanya avalen un recorregut clínic reeixit que ha transformat l'experiència de milers de pacients i molts uròlegs".
Experts i debats
Durant la jornada es van destacar els principals avantatges del sistema Atoms davant altres dispositius com l'esfínter urinari artificial. Entre elles, la seva eficàcia immediata, l'absència de necessitat d'activació manual, el seu abordatge mínimament invasiu i, sobretot, la possibilitat d'ajustament al llarg del temps segons evolucioni la funcionalitat anatòmica del pacient. Aquest recupera la continència sense necessitat de manipular cap dispositiu per orinar gràcies a una solució senzilla, segura i que li torna una micció fisiològica i espontània.
La jornada va comptar amb la intervenció del mateix doctor Bauer, creador d'Atoms, que va repassar el procés de desenvolupament del dispositiu des de les seves fases experimentals fins a la seva consolidació com a solució terapèutica. A més, va incloure la realització en directe una intervenció quirúrgica amb aquest sistema en la mateixa Fundació Jiménez Díaz, el que va aportar un component eminentment pràctic a la cita.
A la trobada també va participar el doctor Tobias Pottek, que va presentar una alternativa innovadora: l'esfínter urinari artificial de nova generació ContiReflex, capaç de reaccionar en temps real a l'esforç abdominal.
Durant el seu desenvolupament, els participants van debatre sobre qüestions clau com la idoneïtat de l'implant en pacients radiats, els beneficis de la doble pròtesi (combinant Atoms amb una pròtesi de penis per tractar simultàniament la incontinència urinària i la disfunció erèctil), i els reptes encara pendents, com una millor selecció de candidats o la recerca de menors ajustaments.
La doctora González Enguita va subratllar també la molt recalcada importància que es va fer del pacient com partícip actiu en aquestes solucions, "ja que la seva opinió i peticions han de ser tingudes en compte i és essencial que compti amb una educació integral sobre el sentit i la cura postoperatòria de la cirurgia que se li practica".
A més de repassar els avenços del passat, la jornada també va servir per mirar cap al futur de la Urologia funcional. "Continuem investigant per optimitzar el dispositiu i perfeccionar les tècniques quirúrgiques. Atoms és ja una gran eina, però encara hi ha marge de millora", va concloure la cap del Servei d'Urologia de la Fundació Jiménez Díaz, que actualment és candidata a la Presidència de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola d'Urologia.