La Fundació Princesa de Girona ha premiat un mètode per ensenyar matemàtiques que desconcerta famílies. Es tracta d'Innovamat, que a l'octubre va ser notícia per un vídeo que es va fer viral entre molts retrets. En aquell moment, l'empresa va impartir un seminari web a pares catalans sobre la manera com els fills treballen l'assignatura a l'escola i va rebre crítiques per totes bandes. Les imatges mostraven com una professora explicava com començar a ensenyar els nens a resoldre restes d'aquelles en les quals te'n portes una, mitjançant la descomposició en desenes i unitats, en un procés llarg i ple de colors —ara, un retolador verd; ara, un de groc; després, un de rosa; i tot seguit, un de blau—. Es fan les operacions corresponents i es van obtenint els resultats, després d'una bona estona.
El procés no va agradar gens entre alguns pares i altres usuaris de les xarxes socials, que fins i tot van destacar com la professora s'embolicava entre colors, números, línies i creus. Uns van parlar de "subnormalitat", uns d'"estafa" i uns altres van assegurar que la forma tradicional d'ensenyar matemàtiques era millor que aquesta forma innovadora. Des de l'empresa es van defensar i van dir que les imatges podien generar una "lectura esbiaixada" i que l'objectiu final és "que els infants aprenguin pensant". És a dir, entendre els elements que componen les operacions matemàtiques: "Com ho fem quan un nen té un primer contacte amb una suma? Primer amb manipulació, després amb descomposició i, tot seguit, passa a l'algoritme de sempre per resoldre una suma o una resta. (...) Després d'això, en el mateix curs, ja passem a resoldre les operacions de la manera tradicional. És com aprendre les lletres i les síl·labes abans de començar a llegir".
El descens de Catalunya en matemàtiques
Innovamat és una companyia catalana que va néixer el 2017 i que, des d'aleshores, ha assolit més de mig milió d'alumnes en vuit països, treballant amb 2.300 escoles i 21.500 docents (amb una facturació d'uns vuit milions d'euros). El seu creixement coincideix en el temps amb el descens de Catalunya en competències matemàtiques: l'últim informe PISA va situar l'alumnat català a la cua —el 2018 estaven per sobre de la mitjana de l'estat espanyol i l'OCDE, però el 2023 van caure clarament per sota—. Un informe diferent, del desembre passat, confirma que Catalunya és a la cua en matemàtiques.
En mig del debat, el cofundador de l'empresa Andreu Dotti Boada ha estat guardonat aquest divendres amb el Premi Princesa de Girona CreaEmpresa 2025 —en un acte a Lleó presidit per la reina Letizia—. El jurat ha determinat per unanimitat reconèixer la trajectòria de Dotti per la "trajectòria de superació personal" que l'ha dut a convertir una "feblesa en fortalesa", ja que va ser diagnosticat amb dislèxia i TDAH quan era un nen. Així mateix, han valorat una solució "que centra el canvi en les persones" i un model de transformació des de dins del sistema.
