L'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz ha celebrat el seu primer 'Simposi sobre sostenibilitat al sector salut', una trobada en què nombrosos experts han analitzat els reptes ambientals a què s'enfronta el sistema sanitari i les estratègies per minimitzar el seu impacte a l'entorn.
La jornada va ser inaugurada pel doctor Javier Arcos, gerent de l'hospital, i Leticia Moral, directora d'Infraestructures, Equipament i ESG de Quirónsalud, que van destacar la importància d'"avançar cap a una sanitat més sostenible i de liderar l'adaptació al canvi".
Arcos va subratllar que “els efectes del canvi climàtic representen un desafiament imminent per al sistema sanitari, per la qual cosa hem d'integrar criteris mediambientals a la presa de decisions”. Alhora, va ressaltar que “aquesta trobada ens aporta claus per avançar cap a un model sanitari que protegeixi tant les persones com el nostre entorn, generant així un impacte positiu i transformador al planeta ia les persones”.
Durant la primera sessió de la trobada, Aurora Herraiz i María José Checa, directora de Responsabilitat Social Corporativa i subdirectora d'Infermeria de la Fundació Jiménez Díaz, van moderar una sessió centrada en la relació entre canvi climàtic i salut.
En aquesta intervenció, el doctor Felipe Villar, cap associat del Servei de Pneumologia de l'hospital, va subratllar que "el canvi climàtic afecta directament la nostra salut, agreujant patologies respiratòries cròniques com la MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica), fet que suposa un desafiament creixent per als sistemes sanitaris".
Per la seva banda, la doctora Maria del Pi Henríquez, directora d'ESG/Sostenibilitat de Quirónsalud, va abordar la necessitat d'avançar cap a un model sanitari més sostenible, destacant la importància de reduir la petjada ambiental del sector a través de la descarbonització i l'ús eficient dels recursos naturals i posant èmfasi en la conveniència d'una col·laboració coordinada entre tots.
L'impacte ambiental de l'activitat hospitalària va ser un altre dels eixos del simposi. Bibiana Navarro i el doctor Javier Bécares, directora de Qualitat i cap del Departament de Farmàcia Hospitalària del centre madrileny, respectivament, van moderar una taula en què la doctora Maruxa Hernández, directora corporativa de Farmàcia de Quirónsalud, va exposar el concepte de 'Farmàcia Hospitalària Sostenible', fàrmacs amb alt impacte ambiental. També va destacar l'eliminació de certs gasos anestèsics, la digitalització en la distribució farmacèutica i la formació del personal en pràctiques sostenibles, àrees on el grup ha implementat diverses accions.
Per part seva, el doctor Álvaro Flores, especialista del Servei de Medicina Preventiva de la Fundació Jiménez Díaz, ha destacat el paper clau de l'alimentació en la salut i la sostenibilitat. "Els aliments són una de les eines més poderoses per millorar la salut humana i la sostenibilitat del planeta. Adoptar una dieta basada en la salut planetària, amb un predomini d'aliments d'origen vegetal, redueix l'impacte ambiental i suposa beneficis econòmics i sanitaris significatius", va dir.
En aquest context d'eficiència, el director corporatiu d'Enginyeria i Manteniment de Quirónsalud, Antonio Sierra, va explicar les estratègies per millorar l'eficiència energètica i la sostenibilitat als hospitals, i va presentar el projecte DOME per a la digitalització i monitorització d'edificis, l'impuls de l'autoconsum amb energies renovables i l'optimització de sistemes de climatització. També va subratllar la modernització amb tecnologies sostenibles i la implementació d‟un sistema de gestió energètica basat en l'ISO 5001.
Solucions sostenibles
Les solucions sostenibles en la gestió sanitària van ser l'eix de la sessió següent, moderada pel doctor Óscar Gómez i Manuel de Diego, director de Continuïtat Assistencial i membre del Departament de Qualitat de l'hospital, respectivament.
La doctora Beatriz Piñeiro, coordinadora de l'Estratègia d'Economia Circular del Servei Gallec de Salut (Sergas), va posar com a exemple el model de gestió sostenible i l'estratègia d'economia circular del Servei Gallec de Salut; i Emilio Lozano, coordinador del Sistema Integral de Gestió Ambiental i Energètica de la Gerència Assistencial d'Atenció Primària de la Comunitat de Madrid (SIGAE-GAAP), van abordar la sostenibilitat des del primer nivell assistencial, mostrant exemples concrets de mesures, projectes, aliances i campanyes de sensibilització i formació per a les bones pràctiques mediambientals.
A més, la doctora Mar Fernández, especialista del Servei d'Al·lergologia, van presentar l'evolució dels propel·lents als inhaladors i el seu impacte ambiental. “La reducció de la petjada de carboni és clau, però sempre s'ha de prioritzar la seguretat del pacient i el control de la malaltia”, va indicar.
Per la seva banda, Julián Checa, gestor de projectes i responsable funcional de l'Àrea d'Imatge Diagnòstica de Sistemes i Tecnologies de la Informació de la Fundació Jiménez Díaz, va analitzar els beneficis del transport sostenible a través de l'impacte de les consultes no presencials en la reducció d'emissions. la plantació de més de 5.300 arbres”, va destacar.
Per finalitzar la sessió, el doctor Felipe Villar va acostar als assistents el Programa Medi Ambient i Salut, MAS+, engegat a la Fundació Jiménez Díaz el 2021 i que contempla el desenvolupament d'iniciatives en diferents àmbits de l'activitat de l'hospital per a la reducció de la petjada de carboni generada per la pràctica sanitària.
Aquestes iniciatives inclouen la implementació de sistemes sostenibles denergia, millores en lús de gasos anestèsics i inhaladors, laplicació de protocols de reciclatge i esforços en recerca, conscienciació i promoció de la digitalització. "La sostenibilitat en salut no només implica reduir emissions, també passa per optimitzar recursos, millorar l'eficiència energètica i fomentar pràctiques mèdiques responsables que garanteixin un impacte positiu tant a l'entorn com a la qualitat assistencial. L'oportunitat de canviar hàbits repercutirà en el benefici del pacient", va concloure.