Un dels fundadors d'Ecologistes en Acció, Santiago Martín Barajas, va cometre durant anys assetjament sexual i laboral. Així ho revela l'informe preliminar de la investigació interna de l'entitat que es va iniciar després que el passat mes d'octubre fos denunciat acusat d'abús sexual a una dona. La comissió està formada per 9 persones, set d'Ecologistes i dues expertes independents. Segons avança elDiario.es, la investigació també ha assenyalat el context de les conductes "un clima de relacions de poder que evidencien formes i patrons estructurals d'actuació patriarcals, que si bé van ser identificats i assenyalats per persones amb responsabilitats en l'organització, no es van arribar a censurar i a aturar". La denúncia per agressió sexual la va presentar una dona que no tenia relació laboral amb Ecologistes en Acció, però sí que estava vinculada a l'ecologisme. En la seva acusació va incloure el testimoni de dues dones més: una d'elles, treballadora de l'organització que relatava episodis d'assetjament sexual i abús de diferent intensitat durant diversos anys. Quan acabi el procés pena serà quan es completi l'informe i es tanqui el document final.
Indicis d'assetjament sexual i laboral
La investigació interna ha recopilat diversos testimonis i documents on s'apunta "l'existència prolongada al llarg de dues dècades de comportaments que podrien considerar-se com d'assetjament sexual laboral i d'assetjament laboral per part de la persona assenyalada", és a dir, per Santiago Martín. A més, la comissió ha identificat "situacions de gravetat" que combinen conductes pròpies de l'assetjament sexual laboral i de l'assetjament laboral “contra una víctima”. Les conclusions de l'informe es basa no només en el testimoni de la víctima, sinó també en "testimonis directes" i "altres indicis" que donen veracitat al relat. Segons apunta el digital, el text apunta a una dinàmica d'assetjament sexual laboral "habitual i reiterat" durant anys a través de "xantatge sexual, contactes físics sexuals no consentits, trucades constants del supòsit agressor, arribant a succeir-se dues situacions d'agressió sexual (el 2002 i 2003)".
La investigació recorda que les normes, la jurisprudència i les investigacions internacionals consideren violència sexual els petons no consentits, els tocaments amb contingut sexual no consentits, la pressió per mantenir relacions sexuals o l'amenaça de represàlies laborals si no se cedeix, el xantatge sexual, o l'assetjament reiterat en línia o telefònic. La comissió d'investigació ha comprovat que existeixen indicis que confirmen aquestes actituds, i per tant es va produir conductes d'assetjament sexual laboral lleu, greu i molt greu. A més, la recerca interna també apunta que els tocaments no consentits i les trucades de control es van produir durant l'any 2020. Precisament, aquest any la víctima es va mudar i, diversos membres de l'organització es van presentar amb una llista alternativa a la secretària Confederal d'Ecologistes en Acció. "És a partir d'aquest fet quan la persona assenyalada va deixar d'assetjar sexualment [... ] però va començar a exercir altres comportaments contra ella que podrien considerar-se d'assetjament laboral a través d'altres accions de difamació i desprestigi professional", assenyala. Les accions consistien a difondre informacions falses sobre l'acompliment professional de la dona o fer trucades a altres membres de l'organització per "parlar malament de les persones que formaven la llista alternativa".
"Muntatge"
El digital s'ha posat en contacte amb Santiago Martín, que insisteix que es tracta "d'un muntatge" i que la filtració del document així ho confirma. En aquest sentit, ha advertit que està estudiant emprendre accions legals contra les persones que infligeixen "fals testimoni i que estan identificades aquí" i contra "la filtració de l'informe". Tanmateix, l'informe no identifica amb nom i cognom a cap implicat, si no simplement apunta a números, precisament per protegir el seu anonimat. El fundador de l'organització ha assegurat que ja ha respost a l'informe amb un escrit.
En paral·lel, l'informe de la Comissió antiassetjament dona un toc d'atenció a Ecologistes en Acció. La falta d'“instruments efectius per a la prevenció, identificació i actuació enfront de l'assetjament sexual laboral en l'organització” ha propiciat “un patró de naturalització de l'assetjament sexual laboral i assetjament laboral”. També critiquen que alguna de les accions van ser silenciades per part d'Ecologistes en Acció, a partir del testimoni de 4 persones recollits a la investigació revelen que tenien coneixement del comportament de Martín, però que "no van saber actuar amb la diligència que un cas d'aquestes característiques implica, generant una minimització no intencionada de l'impacte que l'assetjament sexual laboral tenia en la víctima, en altres dones de l'organització i en la mateixa organització". Una d'aquestes persones reconeixia comportaments “que en el passat no s'identificaven com a assetjament sexual”, mentre que una altra admet “que com a organització no s'ha estat capaç de sentir i veure el que estava passant”.
Mesures de prevenció
La investigació conclou amb una sèrie de mesures de prevenció per evitar que es repeteixi aquesta situació. Una de les mesures és que el Grup d'Ecologistes en Acció de Madrid, al qual pertany Santiago Martín Barajas, continuï amb la seva suspensió. A més, la Comissió sol·licita revisar el protocol contra l'assetjament vigent en l'organització així com posar en marxa mesures de sensibilització i formació per a totes les persones involucrades laboralment o mitjançant activisme, i adoptar una declaració de principis.