L'estabilització de l'anomenada 'crisi migratòria' viscuda en els darrers dies a Ceuta deixa el govern espanyol amb un nou repte: què fer amb els 1.500 menors no acompanyats que han fugit del seu país. Dins el dilema que comporta l'arribada massiva d'immigrants per a l'Estat espanyol, el cas dels infants migrats és encara més complicat, ja que la legislació internacional els atorga una protecció especial.

De les prop de 8.000 persones que han arribat del Marroc a Ceuta, ja han estat expulsades més de 6.500. Així ho ha confirmat aquest divendres el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha explicat com l'estat ha utilitzat les anomenades devolucions en calent, o "rebuig a la frontera", tal com ha detallat el ministre. Ara, Espanya ha arribat a un acord amb el Marroc per retornar 40 persones migrades cada dues hores.

L'objectiu és retornar els menors a les seves famílies

Malgrat l'ús massiu de les deportacions en calent, fet que ja ha estat greument criticat pels organismes internacionals en diverses ocasions, el govern espanyol no ha emprès la mateixa política en el cas dels migrants menors d'edat, en gran part degut a les lleis estrictes que ho prohibeixen.

Per la seva part, Ceuta ha establert un telèfon especial per tal que les famílies puguin identificar els seus fills i retrobar-se amb ells. Segons el govern ceutí, les autoritats ja han identificat a 438 menors amb aquest sistema, que ha rebut fins a 4.400 trucades.

A banda dels 850 menors acollits a Ceuta, Efe relata com al port de la ciutat hi ha nois que conserven l'esperança d'arribar a la península, on molts d'ells tenen familiars i que "supliquen per no tornar al seu país d'origen".

 

Un jove plora davant les autoritats perquè no vol ser retornat al Marroc / Efe

On aniran els nens no acompanyats?

Ja que el centre d'acollida La Esperanza (Ceuta) ha arribat al màxim de capacitat amb 240 nens, el govern espanyol ha fet una crida a la resta de les comunitats autònomes per destinar-ne 200 més. Segons l'Executiu, aquesta mesura permetrà acollir a Ceuta els menors que actualment es troben a les naus de Tarajal, encara que també preveuen habilitar un poliesportiu per alleujar la pressió.

 

Desenes de migrants a la nau del polígon prop de la platja d'El Tarajal / Efe

Catalunya participarà en l'acollida de menors no acompanyats arribats a Ceuta. Així ho han manifestat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials. 

Respecte als menors, cinc organitzacions no governamentals que treballen amb immigrants han sol·licitat el "compliment" de la normativa internacional en matèria de drets humans i protecció de l'interès del menor. Entre ells, Save the Children ha recordat que les repatriacions de menors no poden ser "automàtiques" i que s'ha d'avaluar cada situació "cas per cas." D'altra banda, la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat ha sol·licitat aquest divendres a la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, un pacte d'Estat per atendre els menors que arriben a Espanya.

Foto principal: tres nens s'escapen de la nau prop d'El Tarajal on romanen la majoria de menors arribats de Ceuta / Efe