Els líders del G20 reunits a Roma han acordat avui diumenge mantenir el sostre de l'escalfament global en 1,5 graus i emprendre accions per afrontar el problema, segons han confirmat a Efe fonts oficials després d'una nit de llargues negociacions.
El juliol passat la trobada dels ministres d'Energia i Medi Ambient del G20 va fracassar a l'hora d'establir aquest objectiu comú, després de què Xina i Índia, grans contaminants, es neguessin a acceptar-lo.
La intenció del G20 era consensuar una postura comuna de cara a la Cimera de Nacions Unides per al Canvi Climàtic (COP26) que arrenca avui a la ciutat britànica de Glasgow (nord). L'acord està "pràcticament tancat, falta només algun serrell" sobre altres qüestions, han agregat les fonts.
Inversions de 100.000 milions
De moment el G20, els membres del qual acumulen el 80 % de la riquesa i el 60 % de la població del món, ha consensuat inversions per 100.000 milions d'euros perquè els països en vies de desenvolupament puguin implementar polítiques que els permetin respectar els compromisos mediambientals. I s'han acordat mesures per posar en marxa al llarg d'aquesta dècada, que encara no han transcendit.
Les negociacions han estat difícils, ja que es tracta d'una qüestió difícil per l'exigència de limitar les emissions i la producció industrial de les potències. Per això el primer ministre amfitrió, l'italià Mario Draghi, minuts abans que transcendís l'acord, ha instat els seus socis del G20 a Roma a assolir un pacte per mantenir l'escalfament global en 1,5 graus, després que al juliol la Xina i l'Índia el rebutgessin.
"Alguns de nosaltres es pregunten per què estan portant el nostre objectiu climàtic de 2 graus a 1,5 Per què? Perquè ho diu la ciència", ha advertit Draghi, president de torn del G20, davant dels seus socis en el plenari de la capital italiana.
Reduir les emissions
Draghi ha cridat als seus socis a implementar la transició ecològica per reduir les emissions: "No podem retardar-ho més. Aquesta transició requereix un esforç significatiu i els Governs han d'estar preparats per ajudar els seus ciutadans i empreses", ha dit.
L'acord de París estipulava l'objectiu global de mantenir l'escalfament del planeta "molt per sota" dels 2 graus per sobre dels nivells preindustrials, mentre convidava els països a esforçar-se a limitar-lo a 1,5 graus, la qual cosa finalment s'ha aconseguit avui.
Per la seva part, el príncep Carlos d'Anglaterra ha cridat avui al món des del G20 de Roma a combatre la crisi climàtica "deixant de banda les seves divergències" a la Cimera de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP26) de la ciutat britànica de Glasgow.
"Demà comença la COP26. És l'última oportunitat d'actuar. El repte climàtic és enorme, el futur de la humanitat està en risc", ha avisat el príncep hereu en la seva intervenció en un panell sobre medi ambient a la cimera de líders del G20 a Roma.