Durant dos dies el ministeri de l’Interior espanyol ha convocat una cimera d’urgència per abordar, amb totes les policies estatals i nacionals, com els Mossos d'Esquadra, la plaga de la violència contra les dones. Només durant aquests menys de deu dies que portem de 2023 a tot l’Estat ja han assassinat quatre dones, tres d’elles en mans dels seus marits i una d’elles després d’una trobada sexual casual amb el seu botxí. Però l’horror no s’atura. A Marbella s’està investigant un possible cinquè crim masclista, després de trobar-se surant al mar el cos d’una dona mutilada de mans i decapitada. Si es confirma seria el cinquè d’aquest any, que se suma a xifres també molt negres, arreu de l’Estat i també a Catalunya, de final de 2022.
El titular d’Interior, el ministre socialista Fernando Grande-Marlaska ha convocat a Madrid, en una reunió que s’allargarà fins demà, representants de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l'Ertzaintza, la Policia Foral de Navarra i els Mossos d’Esquadra per analitzar el desplegament del nou protocol d'avís a les víctimes potencials de violència masclista que el govern espanyol vol activar les pròximes setmanes. La idea d’Interior és alertar a les dones dels antecedents penals per casos de violència masclista que puguin tenir, segons les bases de dades policials, les parelles de les dones quan presentin una denúncia. Es tracta de mecanismes de comunicació a les víctimes potencials per advertir sobre l'augment del risc que pateixen per conviure amb una parella amb antecedents d'agressions a altres dones.
Protocol acceptat per la Fiscalia
Aquest protocol haurà de comptar amb una instrucció de la Fiscalia -que ja ha avalat aquesta operació, sempre que no sigui una cosa "generalitzada i automàtica" i quan existeixi un risc per la dona, per tal que pugui prendre mesures de protecció o autoprotecció; segons detalla Teresa Peramato Martín, Fiscal de Sala de Violència contra la Dona- i que haurà d'obtenir el vistiplau de l'Advocacia de l'Estat. De fons la necessitat d'avaluar legalment si és possible alertar les dones que conviuen amb maltractadors dels seus antecedents per evitar que puguin patir agressions. Segons les dades oficials, molts dels homes arrestats pels crims masclistes d’aquest inici de 2023 tenen antecedents. Marlaska vol abordar amb els representants dels cossos policials que operen a tot Espanya i a les diverses comunitats autònomes els 50 crims del 2022 per intentar trobar vies de millorar la protecció de les víctimes, tant pel que fa a la protecció efectiva com a actuacions preventives de seguretat sobre el possible agressor.
S’espera que la reunió acabi demà amb les conclusions dels caps policials i del mateix ministeri. La reunió arriba després de l’aprovació de la nova llei integral de delictes contra la llibertat sexual, que, fins al moment, sembla que no ha acabat de funcionar. Per part dels Mossos d’Esquadra hi assisteixen el cap de la Divisió d’Investigació Criminal, l’intendent Joan Carles Granja, la portaveu i cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana, la inspectora Montserrat Escudé i la cap de la Unitat Central d’Atenció i Seguiment a Víctimes, la caporala Andrea Garcia.
Set crims masclistes a Catalunya l’any 2022
A Catalunya, l’any passat es van registrar set assassinats per violència masclista en l’àmbit de la parella. A Barcelona, Lloret de Mar -dues víctimes, mare i filla-, Campdevànol, Lleida i Santa Perpètua de la Mogoda. Les dones tenien entre 21 i 88 anys. L’any 2021 van tenir lloc 10 feminicidis en aquest àmbit i l’any 2020 es van registrar 9 feminicidis.
En relació amb les dones assassinades per les seves parelles o exparelles, sis d’elles convivien amb el presumpte homicida en el moment de la mort i una no hi convivia. Totes van ser assassinades al seu domicili. Dues d’elles havien denunciat el seu homicida i cap tenia vigent mesures judicials de protecció, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. Dels set feminicidis, cinc de les dones tenien fills dos dels quals eren menors d’edat.