Les negociacions per aconseguir una llei de l'audiovisual justa amb el català no s'aturen. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ho ha defensat així en una entrevista al programa Via Lliure RAC1 aquest dissabte.
Garriga també ha assegurat que no té constància que el govern espanyol descarti un acord immediat pel blindatge del català a la llei audiovisual a canvi del vot a favor d'ERC dels pressupostos generals de l'Estat, tal com van afirmar aquest divendres fonts de la Moncloa. "No en sabem res d'això", ha ressaltat.
La negativa de la Moncloa a negociar
Fonts de la Moncloa van tancar ahir la porta a assolir una entesa amb ERC pel blindatge del català abans del debat i votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre i on l'executiu de Sánchez necessitarà els vots dels republicans. Les mateixes fonts afegien que existeixen dificultats serioses perquè es produeixi després, perquè el Ministeri d'Economia "té una altra concepció de la llei" i no vol parlar de cap "blindatge" del català.
La consellera de cultura ha defensat, però, que seguiran parlant sobre el tema perquè és necessari. Justament aquest divendres Garriga va coincidir amb el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, en l'entrega del Premi Planeta. "Amb el ministre Miquel Iceta vaig coincidir al sopar, però no vam aconseguir parlar de la llei de l'Audiovisual. Però enseguirem parlant, perquè ho necessitem. Hem de posar-nos d'acord", ha refermat aquest dissabte a RAC1.
Defensar l'audiovisual en català
Garriga ha afegit que la pressió exercida per la Generalitat ja va aconseguir que s'aturés la tramitació de la llei, però la feina no s'atura aquí i el seu Departament "continua negociant" i "insistirà tants cops com faci falta" perquè la norma inclogui un percentatge obligat de producció i de doblatge en català.
"Estem treballant perquè s'inclogui la producció pròpia i el doblatge. Tenim un compromís amb la llengua i l'audiovisual", ha defensat. La titular de Cultura ha remarcat que la presència audiovisual del català és una "prioritat" per la seva conselleria i ha reiterat el "compromís amb la llengua" del Govern.
Un altre dels fronts oberts és la inclusió del català en les plataformes. "Hem començat a parlar amb les plataformes perquè s'incloguin als catàlegs els doblatges en català", ha explicat, però ha revelat que és una feina complicada perquè depèn de molts factors.
"El que cal que el català és que estigui al mateix clic que la resta d'idiomes. Hem de facilitar que sigui fàcil per la plataforma incorporar-lo", ha reivindicat.
La cultura després de la covid
Coincidint amb el primer cap de setmana d'aixecament de la majoria de restriccions per combatre la covid, Garriga ha celebrat el "repunt de vendes molt important" en el sector cultural, que està vivint el moment "amb molta il·lusió". La consellera ha dit que espera que aquest pas endavant signifiqui el final de la pandèmia per la cultura i que confia que les sales de concert podran operar amb un aforament del 100% "aviat" si l'evolució de l'epidèmia continua sent favorable.