El grup de treball impulsat per la Generalitat per avaluar si a Catalunya hi ha edificis com el calcinat a València que ha deixat deu víctimes mortals ja té data per començar a treballar. La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat que el divendres vinent, dia 1 de març, es reunirà per primer cop el grup de treball a determinar si a Catalunya hi ha construccions amb les mateixes característiques que l'edifici de catorze plantes incendiat a València. "El grup analitzarà quins tipus de materials s'utilitzen i la seva resistència a aigua, foc o elements que poden provocar que un edifici s'acabi cremant o ensorrant", ha detallat Capella en un acte a Badalona. L'objectiu és tenir accés i estudiar les dades que certifiquin que no hi ha edificacions construïdes amb els mateixos materials que l'edifici valencià calcinat i definir com actuar si se'n localitzen.
Capella ha detallat que de seguida que va tenir lloc la tragèdia de València van activar els mecanismes per crear aquest grup de treball amb els col·legis professionals corresponents i analitzar aspectes tan elementals com quins materials s'utilitzen en les construccions. "Ja hi ha una data per aquesta primera reunió, i serà el dia 1 de març", ha avançat.
La consellera ho ha dit a Badalona, on ha acordat un futur conveni amb l'Ajuntament per inspeccionar tots els edificis que hi ha al carrer Canigó, on fa poc més d'una setmana un edifici es va ensorrar. Això no obstant, ha assegurat que les circumstàncies d'aquesta tragèdia, en què van morir tres persones, són diferents de les de València. La setmana passada el Govern avançava que no li consta que cap edifici de pisos públics, dels més de 18.000 que gestiona, estigui revestit amb poliuretà. Malgrat això, pel que fa al parc privat d'habitatge es volen creuar les dades amb els col·legis d'arquitectura i els ajuntaments per descartar riscos.
Els afectats de l'incendi a València, a l'espera de ser reallotjats
Els afectats per l'incendi de València esperen en l'antiga fàbrica de tabacs de València, ara edifici municipal, mentre l'Ajuntament de la capital llevantina tramita les ajudes i el seu reallotjament. Una vintena de funcionaris municipals treballen a la Tabacalera, a on ja s'han omplert 150 sol·licituds d'ajuda, les quals inclouen subsidis directes d'entre 6.000 i 10.000 euros per a primeres necessitats. Membres del govern del municipi valencià visitaran pròximament els 131 habitatges de nova construcció situats al barri de Safranar que el consistori ha posat a disposició pels damnificats, que encara s'estan habilitant i s'espera que estiguin a punt durant la setmana vinent. Es tracta de pisos de dues o tres habitacions i d'uns 75 metres quadrats, situats a un parell de quilòmetres del barri de Campanar. El govern local ha anunciat que es prioritzarà l'entrada de famílies a nens i "situacions especials" en els nous habitatges.