Quan es fan exàmens de competències de primària i ESO, igual que passa amb les proves de la Selectivitat, la Generalitat penja els exàmens al seu web. Ara bé, els penja un cop s'han fet i ja els ha acabat tothom. El que passa amb aquests exàmens de competències és que no sempre els fan tots els centres el mateix dia. Es pot donar el cas que el dia que s'estableix que es faran les proves, algun centre demani un canvi ja sigui perquè té alguna altra activitat programada per aquell dia o bé perquè coincideix amb una festa local.

Els centres es posen en contacte amb el Consell Superior d'Avaluació explicant que no poden fer les proves i que les faran a posteriori. Aquest any, com assegura El País, un cop s'havia fet la prova i s'havia compartit el resultat, encara hi havia un centenar d'instituts que havien de fer les proves.

Els alumnes van descobrir que els exàmens estaven penjats a la web una setmana abans del dia en què els hi tocava la prova i, com era d'esperar, la notícia va córrer com la pólvora i molts alumnes ja sabien, abans de fer l'examen, a quines preguntes haurien de respondre i, per tant, es podien preparar les respostes.

La notícia va arribar a orelles d'alguns professors

Segons el citat diari, les preguntes i van començar a córrer per les xarxes socials on es podien veure imatges dels exàmens sencers i la notícia va arribar a orelles d'un professor. Un docent, que encara no havia fet l'examen va descobrir que aquells exàmens que circulaven per les xarxes procedien de la pàgina web de la Generalitat. El professor va alertar els seus alumnes dient-los que segurament les preguntes el dia de la prova no serien les mateixes, però la sorpresa va arribar en el moment en què va treure els exàmens del sobre i, efectivament, eren iguals que els que ja tenien els alumnes.

Com era d'esperar, els estudiants s'havien preparat les respostes i van acabar els exàmens amb molt poca estona: "Tinc alumnes de suficient, de 5 justet, que han fet l'examen de matemàtiques en 15 minuts", va explicar aquest professor a El País. Educació ha explicat que les proves d'aquests alumnes que han fet l'exàmen més tard es corregiran, però no entraran a la mostra de la qual després es farà una valoració, i, per tant, no es tindran en compte.

Uns 170.000 alumnes de 6è de primària i 4t d'ESO van avaluar durant la setmana passada les seves competències bàsiques. Les proves de final d'etapa, com es coneixen ara, van començar dimarts 16 d'abril per a 81.041 alumnes de sisè i 88.907 de l'últim curs d'ESO. Les proves arriben després dels mals resultats revelats en la darrera edició de l'informe PISA però també d'aquestes mateixes proves referents al curs passat, que mostraven com els resultats de català i castellà a 4t d'ESO seguien a la baixa, tot i la millora en anglès i matemàtiques. A sisè va millorar lleugerament llengua catalana, anglesa i matemàtiques, però va baixar el nivell a llengua castellana i medi natural.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!