La Generalitat ha aprovat inicialment el Pla Director d'Urbanisme (PDU) de revisió de terres no sostenibles del litoral de Girona, que impedirà la construcció de 15.037 habitatges en espais d'interès natural i paisatgístic de la Costa Brava.
Ho ha aprovat la comissió territorial d'urbanisme en una sessió extraordinària aquest dilluns presidida pel secretari d'Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, i a la que han assistit alcaldes i representants dels 22 municipis que inclou el pla, ha informat la Generalitat en un comunicat.
Serra ha explicat que l'aplicació de les directrius del PDU suposarà "deixar d'emetre 619.468 tones de CO2 a l'atmosfera, una reducció del 61% respecto les previsions del planejament vigent fins avui".
El pla ha revisat la sostenibilitat de 202 terres de 17 municipis de la Costa Brava on es podria construir que no tenen el seu planejament adaptat al contingut del Pla territorial parcial de les comarques gironines.
Extinció, modificació i manteniment
D'aquests 202, ha proposat que 91 dels quals tornin a formar part de la xarxa d'espais oberts, que suma un total de 981 hectàrees de superfície i on s'impedeix la construcció de 12.804 habitatges.
El pla aposta per canviar les condicions de desenvolupament de 50 àmbits, que sumen 497 hectàrees i tenen un potencial de 5.516 habitatges, la qual cosa impedeix -amb els canvis introduïts- la construcció de 2.197 habitatges.
També proposa àmbits a mantenir perquè no entren en contradicció amb els criteris del pla i, per tant, no es modifiquen, però se'ls posa la condició que compleixin unes directrius d'integració paisatgística quan es desenvolupin, i afecta un total de 61 àmbits que sumeixin 436 hectàrees, amb un potencial de 6.153 habitatges.
Serra ha assenyalat que s'"elimina la possibilitat de construir 15.037 habitatges, a prop del 50% dels 30.843 dels previstos," sumant els àmbits que s'extingeixen i els que redueixen els habitatges previstos.
A més de revisar els 202 terres d'extensió, el PDU fixa unes noves directrius d'integració paisatgístiques que s'hauran de complir en els 22 municipis afectats a l'hora de construir habitatges aïllats i amb pendent.
La Comissió d'Urbanisme ja va aprovar al gener una moratòria de llicència d'obres i instruments de planejament per evitar que es pogués urbanitzar algun sector, i que va afectar 1.120 hectàrees de superfície amb 43 terres on es podrien construir més de 3.000 habitatges.
Un mes després la Generalitat va ampliar la suspensió a unes altres 955 hectàrees més: 69 sectors residencials, on es podrien construir 12.020 habitatges, i 11 d'activitat econòmica en terres urbanitzables, a més de vuit sectors de sòl urbà no desenvolupat situats a primera línia de mar amb capacitat per a 237 habitatges.
Amb l'aprovació inicial del PDU es prolonga la moratòria per a tots aquells àmbits que es proposa extingir o modificar, i es mantindrà fins a l'aprovació definitiva del pla.