La Generalitat ha definit els drets i responsabilitats digitals en una carta amb la finalitat de construir una eina amb vocació normativa i de contribució al debat global, després de la "repressió" que van patir aquests drets durant l'1-O, ha dit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.
Està previst que la carta es publiqui definitivament a l’octubre -just quan se celebra el tercer aniversari del referèndum independentista-, a l’espera que la ciutadania pugui fer les seves aportacions. L’objectiu és dotar el país d’un marc legislatiu que reguli les relacions entre ciutadans, empreses, entitats socials i administracions públiques en l’àmbit digital.
"Hem viscut diverses revolucions tecnològiques però cap no ha tingut l'abast, impacte i velocitat de l'actual", ha recalcat Puigneró, que ha indicat que si avui es redactés la Carta dels Drets Humans, aquesta recolliria els drets digitals.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública ha destacat també que "s'ha parlat molt de la repressió policial i judicial que hi ha hagut, i, en canvi, no s'ha parlat de la repressió digital que s'ha viscut i que ha estat real", fent referència a el tancament de webs sobiranistes.
D'altra banda, el President de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat la llibertat d’expressió i informació com també ha subratllat la importància de la innovació digital, la distribució del coneixement, la protecció de les dades i la privadesa, la inclusió digital, l'ètica en la intel·ligència artificial i mecanismes de salvaguarda d'aquests drets.
La Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública ha liderat el projecte amb la col·laboració d’uns 250 experts del sector, basant-se en regulacions internacionals per fer la seva proposta com ara la Declaració de Drets Fonamentals.