Dormir és fonamental per a la salut mental i física, però molts adults i massa adolescents no dormen prou i cada vegada són més les persones que utilitzen les pantalles al llit, un hàbit que s'associa a un son deficient. Avui un estudi ho confirma: utilitzar una pantalla una hora al llit eleva el risc d'insomni un 59%, el que redueix el temps de son en 24 minuts, segons una enquesta realitzada a 45.202 adults joves a Noruega i publicada aquest dilluns a la revista científica Frontiers in Psychiatry.
L'estudi, a més, puntualitza que les xarxes socials no són més perjudicials que altres activitats davant una pantalla. "El tipus d'activitat davant una pantalla no sembla importar tant com el temps total que es passa davant una pantalla al llit", afirma Gunnhild Johnsen Hjetland, de l'Institut Noruec de Salut Pública i autora principal.
New Research: How and when screens are used: comparing different screen activities and sleep in Norwegian university students https://t.co/VpSSwQR31v #FrontiersIn #Psychiatry
— Frontiers - Psychiatry (@FrontPsychiatry) March 31, 2025
Les quatre principals afectacions
Es creu que l'ús de pantalles afecta el son de quatre maneres: les notificacions pertorben el son, el temps de pantalla substitueix el temps de son, les activitats de pantalla et mantenen despert per la qual cosa tardes més a adormir-te, i l'exposició a la llum retarda els ritmes circadiaris. "Els problemes de son són molt freqüents entre els estudiants i tenen implicacions significatives per a la salut mental, el rendiment acadèmic i el benestar general, però els estudis anteriors s'han centrat principalment en els adolescents", explica Hjetland.
Els investigadors van voler explorar la relació entre les pantalles i els patrons de soni, per a això, van utilitzar l'enquesta de Salut i Benestar dels Estudiants de 2022, un estudi representatiu a nivell nacional dels estudiants noruecs (45.202 estudiants de graus superiors a temps complet, d'entre 18 i 28 anys). Primer van demanar als participants que diguessin si utilitzaven pantalles després de ficar-se al llit i durant quant temps, després, els van demanar que especifiquessin per a què les utilitzaven (veure sèries o pel·lícules, jocs, xarxes socials, navegar per Internet, escoltar àudio com podcasts o llegir material relacionat amb els estudis).
Els participants també havien de dir a quina hora anaven a dormir i s'aixecaven, quant tardaven en dormir-se, amb quina freqüència tenien problemes per agafar el son o per romandre adormits, amb quina freqüència se sentien somnolents durant el dia i quant temps persistien els seus problemes de son. L'insomni es va definir com a problemes per dormir i somnolència diürna almenys tres vegades per setmana durant almenys tres mesos.
Les pantalles desplacen el descans
Així doncs, les pantalles redueixen el temps de son perquè desplacen el descans, no perquè augmentin la vigília: s'esperaria que diferents activitats afectessin la vigília de manera diferent. Els autors de l'estudi creuen, no obstant això, que ja que l'estudi se centra en una sola cultura, hi podria haver diferències notables en la relació entre l'ús de pantalles i el son a nivell mundial.
A més, per comparar l'ús de les xarxes socials amb altres activitats en pantalla, algunes activitats que podrien tenir efectes diferents sobre el son -com escoltar música o jugar- es van agrupar en una única categoria. "Aquest estudi no pot determinar la causalitat, per exemple, si l'ús de pantalles causa insomni o si els estudiants amb insomni utilitzen més les pantalles", assenyala Hjetland, i tampoc no va incloure avaluacions fisiològiques, que "podrien aportar dades més precises sobre els patrons de son", conclou.