L’assassinat d’un jove de 28 anys del barri de la Mina, la nit del 23 de gener al Port Olímpic, va desembocar en una revenja entre clans que va obligar a entre 300 i 500 persones a marxar del barri. La família dels Baltasares van empènyer a l’èxode altres clans com els Peludos, els Zorros, Manueles i Cascabeles.
Segons ha pogut saber El Nacional, algunes d’aquestes famílies s’han instal·lat a diversos municipis del Maresme i la Selva com Alella, Tordera, Palafolls i Blanes. Ocupen cases buides, algunes de les quals són propietat dels bancs.
Les famílies fa setmanes que viuen en grans cases, algunes d’elles, en urbanitzacions luxoses, que estan buides perquè amb la crisi immobiliària les constructores van fer fallida. Més enllà de la il·legalitat que pot suposar l'ocupació, difícil de resoldre perquè els bancs no denuncien i no s’activa el mecanisme judicial per fer-los fora, la seva presència en aquests municipis es veu amb certa preocupació per part dels Ajuntaments.
A Palafolls, hi ha tres famílies. Una d’elles, amb 20 persones. Viu en una casa propietat d’un banc en una de les urbanitzacions. Les altres dues són en cases del centre del poble, al carrer Sant Lluís. “La situació és pacífica i no hi ha hagut cap problema”, explica l’alcalde de Palafolls, Valentí Agustí, a El Nacional. “Estem tranquils –afegeix–. Són persones que no són conflictives”. El que preocupa més a l’Ajuntament, però, són els nens i nenes que fa setmanes que no estan escolaritzats. “Aquest és un tema a resoldre. Si la situació s’allarga, els oferirem l’escola de Palafolls”, diu Agustí.
L’Ajuntament de Palafolls assegura que no hi ha hagut problemes de convivència, “tot i que algun veí s’ha queixat –sobretot els de la urbanització– però l’hem tranquil·litzat”. La policia local té controlats tots els gitanos de la Mina que s'han instal·lat a Palafolls.
Palafolls ha anat gestionant la situació pel seu compte. No forma part de la taula de treball conjunta amb els Mossos d’Esquadra i el Departament d’Afers Socials i Família que gestiona la situació de les famílies que han hagut de fugir. Alella sí que hi és. Va demanar assessorament per fer front a l’arribada de tres famílies. Són 32 persones que s’estan en una de les urbanitzacions més luxoses del poble del Baix Maresme: Alella Mar.
“Quan vam constatar la situació, ens vam posar en contacte amb la Generalitat i ens vam incorporar a la taula”, explica a El Nacional Andreu Francisco, alcalde d’Alella. “Hi hagut una actuació amb la Policia local i Mossos amb els propietaris de les cases ocupades per intentar denunciar i que el jutjat pogués agilitzar el procés. Però, per una altra banda, hi ha hagut una intervenció des de Serveis Socials en el moment en què vam ser coneixedors que hi havia un nombre important de menors”, afegeix, explicant el doble vessant de l’actuació de l’Ajuntament, que ha mantingut un fil directe per saber qui s’havia instal·lat a Alella i oferir-los un primer ajut.
L’alcalde parla de situació “d’excepcionalitat” i per això també admet que no ho han comunicat obertament a la població, tot i els rumors i les pors d’alguns veïns, “que d’alguna manera haurem de combatre”. I aquest cap de setmana han decidit fer pública aquesta situació amb un comunicat al seu web municipal, on expliquen que hi ha les famílies gitanes a Alella i com s’està gestionant la situació.
Part de les famílies que hi ha a Alella són del barri de Sant Roc, de Badalona, i per això també s’ha treballat coordinadament amb els serveis socials d’aquesta ciutat. “Treballem amb l’expectativa que s’aixequi el veto sobre aquestes persones i puguin tornar”, conclou Francisco.
Mentrestant, a la Mina continua el dispositiu de seguretat ciutadana dels Mossos d’Esquadra, les unitats de mediació treballen tant al barri de Sant Adrià de Besòs com a Sant Roc, i als pobles del Maresme i la Selva on s’han instal·lat, perquè les famílies que han marxat puguin tornar sense córrer cap risc.
Fonts policials expliquen que després de l'assassinat “l’advertència era tan clara que van marxar tots”, però asseguren que no hi ha hagut cap senyal de revenja ni incident greu.