Google ha donat resposta a la campanya per denunciar la discriminació del català respecte al castellà. El gegant nord-americà ha reconegut l’existència de problemes i ha reiterat la seva voluntat de solucionar-ho. “Entenem la preocupació dels que busqueu resultats en una llengua concreta. És una de les nostres prioritats i continuem investigant solucions tot i que requereix temps assegurar-se que funcionin de manera perfecta...”, ha afirmat Google en una piulada en català aquest dimecres.

Tuit Google
Tuit Google

"La meva llengua és el català"

La resposta arriba després que aquest dimarts Twitter fou en cabal d’una campanya viral de denúncia de la discriminació del català en les cerques a Google, una campanya a la qual es van sumar personalitats com ara el president Carles Puigdemont o els exconsellers Josep Rull, Violant Cervera i Ramon Tremosa. “Estimat Google. La meva llengua mare és el català. Estic decebut de veure que recentment en les meves cerques apareixen sovint articles en castellà per sobre dels escrits en català. Us ho podeu mirar? Moltes gràcies”, va ser el missatge compartit pels internautes.

Google ha publicat un fil en anglès aquest dimecres on admet els problemes denunciats a les xarxes socials. La multinacional sosté que no s’ha fet recentment cap canvi en els sistemes que determinen els resultats de les cerques en funció de la llengua que s’utilitza per fer-la. El fet és que quan una persona busca a Google informació es troba que, tot i que tingui el cercador i el dispositiu configurat en català, les primeres notícies que li apareixen estan escrites en castellà. Google admet que poden sorgir problemes quan s’indexen continguts multilingües.

Tuit Google català fil
Tuit Google català fil

 

Tuit Google català fil segon
Tuit Google català fil 

Un dels primers a reaccionar a la resposta de Google ha estat el cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, que ha agraït la resposta a Google i s’ha mostrat confiat que les seves investigacions “puguin resoldre ben aviat aquest greuge contra el català” al cercador. “Estarem a l’aguait i si cal, tornarem a insistir-vos ben aviat”, avisa.

Campanyes anteriors

Les queixes per la discriminació lingüística que fa Google amb el català no són noves. El desembre passat ja es van escampar per les xarxes i la mateixa plataforma va sol·licitar als usuaris exemples d'aquests casos al cercador. El perfil d'estadístiques sobre les cerques a Google (@searchliaison) va fer aquesta crida a través de Twitter: "Si algú se sent còmode compartint alguns exemples on els resultats no estan en el vostre idioma de consulta, això ens ajudarà a analitzar-ho més”. Mesos abans, a l’estiu, una vintena de perfils destacats en la promoció del català a Internet, tant personals com d'entitats, es van coordinar per crear consciència amb l'etiqueta #Googleencatalà, per demanar que es mantingués la promoció del català en les noves tecnologies de Google.