Google ha anunciat oficialment el tancament de Stadia, un servei per a videojocs en el núvol operat per la companyia especialitzada amb productes i serveis relacionats amb internet. Stadia tancarà definitivament el gener de l'any que ve, tres anys després del seu llançament inicial. Les raons que expliquen aquest moviment de Google són, entre altres, que Stadia no ha aconseguit fer-se un lloc en el creixent món dels videojocs via streaming o reproducció en línia. Segons l'empresa nord-americana, "no ha guanyat la tracció entre els usuaris que esperàvem".
El vicepresident i gerent de Stadia, Phil Harrison, ha publicat un missatge de gratitud als jugadors que han fet servei d'aquesta plataforma. "Estem agraïts als jugadors dedicats a Stadia que han estat amb nosaltres des del principi", ha dit Harrison. "Reembossarem totes les compres de maquinari de Stadia fetes a Google Store i totes les compres de jocs i contingut addicional fetes a través de la botiga Stadia. Els jugadors continuaran tenint accés a la seva biblioteca de jocs i jugaran fins al 18 de gener de 2023 perquè puguin completar les sessions de joc final. Esperem tenir la majoria de reembossaments completats a mitjans de gener de 2023".
La tecnologia de Stadia seguirà viva
Això vol dir que a partir de la data mencionada anteriorment, els servidors de Google Stadia deixaran de funcionar per a tots els usuaris, sense cap mena d'excepció. Mentrestant, els usuaris del servei podran completar els jocs que hagin començat i, en la majoria dels casos, no podran traslladar el progrés cap a altres plataformes. No obstant això, la companyia fundada el 1998 a Califòrnia ha assegurat que tota la tecnologia que hi ha darrere de Stadia seguirà tenint utilitat. En aquest sentit, han detallat que aprofitaran el cor de Stadia per impulsar els seus esforços en el desenvolupament de tecnologies relacionades amb la realitat augmentada i altres serveis propis existents com Google Play o YouTube.
El llançament de Stadia
Google Stadia es va revelar oficialment el març de 2019, a la conferència de desenvolupadors de jocs d'aquell any. La plataforma de jocs al núvol es va llançar el novembre d'aquell any, però sense algunes de les funcions ambicioses i promeses que inicialment van fer que Stadia fos atractiva. A la crítica que va fer la pàgina web especialitzada en videojocs Polygon sobre la plataforma, l'editor en cap va escriure: "Com a consola de videojocs amb un preu d'entrada de 129 dòlars, Stadia és immensament decebedor. Moltes de les seves funcions de gamma alta no funcionen a tot el servei, per no parlar dels molts components bàsics del servei que no estan disponibles en el llançament".
El dia del tret de sortida de la plataforma estaven disponibles dotze jocs i el servei estava disponible a 14 països. Els experts en videojocs van assenyalar aleshores que com a servei gratuït, Stadia podria ser revolucionari. "El que resta d'aquesta experiència és que la màgia de Stadia no és realment Stadia com a consola o plataforma nova i elegant. La màgia de Stadia és que, en teoria, una persona realment no necessita saber que Stadia, com a idea, fins i tot existeix", concloïen les crítiques dels experts nord-americans en videojocs. L'abril de 2020, Google va flexibilitzar els requisits per jugar a jocs de Stadia i va obrir el servei a qualsevol persona amb una adreça de Gmail, sempre que visqués en un país on Stadia estigués disponible.