Google Maps ja inclou el català en les indicacions de veu, cosa que permetrà sentir en aquesta llengua les alertes de trànsit, on girar i si hi ha una ruta millor —així com avisos verbals per als desplaçaments a peu. Per poder fer servir la nova funció, els usuaris hauran d'actualitzar l'aplicació a la versió més recent i especificar que la veu de les indicacions estigui en català a l'apartat de configuració. L'actualització ja està disponible tant en el sistema Android com en iOS, segons ha comunicat la companyia aquest dijous.
Fins ara, l'oferta lingüística de Google Maps només es limitava al text. Si l'usuari volia rebre indicacions de veu del navegador, havia de configurar el telèfon en una altra llengua perquè l'opció del català parlat no hi era. És per això que l'empresa ha explicat que realitza "més de 50 milions d'actualitzacions" diàries amb l'objectiu de reflectir la informació més recent i ajudar tots els usuaris a tenir una navegació més fàcil, adaptada a les seves necessitats. Actualment, Google Maps disposa de més de mil milions d'usuaris actius mensuals i està present en més de 250 països i territoris.
El Govern ho celebra
Per la seva banda, el Govern ha celebrat que la multinacional tecnològica hagi activat les indicacions de veu en català. Més enllà del benefici directe i evident que suposa poder rebre les indicacions de veu de Google Maps en la llengua pròpia, l'executiu català ha assenyalat que l'actualització té un impacte encara més gran: tots els usuaris que tenien el mòbil configurat en altres idiomes únicament per poder disposar del servei de veu, ara ja podran configurar-lo en català sense perdre cap prestació.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha afirmat que "estem davant d'una gran notícia, d'un gran pas endavant en la projecció del català com a llengua de present i de futur a l'era digital i, per tant, en la defensa del dret de les persones a relacionar-se amb normalitat i en el seu idioma també amb els productes i serveis digitals". "Avui és un gran dia per a tots aquells que, sigui des de l'administració o des de la societat civil, treballem dia rere dia en la defensa del català en tot l’àmbit tecnològic i d’Internet", ha afegit. La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, ha indicat que una de les seves prioritats "és la d’aconseguir que grans empreses incloguin cada vegada en més productes i serveis el català". "La notícia d’avui ens referma en aquesta estratègia, que des del Govern portem treballant des de fa mesos", ha considerat. Finalment, Tost ha apostat per continuar treballant en aquesta línia i ha afegit que "esperem ben aviat poder donar més bones notícies relacionades amb el català i la tecnologia".