El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obre la investigació contra Germà Gordó pel cas del 3% i l'imputa els delictes de tràfic d'Influències, suborn, prevaricació, malversació de fons públics i altres.
El cas està obert als jutjats del Vendrell però per la seva condició d'aforat, és diputat de Junts pel Sí al Parlament, la part de Gordó es tramitarà al TSJC.
El TSJC argumenta en la seva interlocutòria d'imputació que Germà Gordó "va dur a terme presumptament al costat d'altres persones una sèrie d'actuacions consistents a requerir a certes empreses que pretenien obtenir l'adjudicació de determinats concursos públics oferts per l'Administració autonòmica catalana, com a contraprestació d'aquesta adjudicació, per a la culminació de la qual intervenia el Sr. GORDÓ directament o indirectament davant les autoritats responsables de la seva decisió, la realització de copioses donacions a dues fundacions estretament vinculades a CDC, en concret, les fundacions CATDEM i FÒRUM BARCELONA".
Diversos testimonis del cas han delatat Germà Gordó afirmant que el nom que figurava en diversos documents es referia a l'exconseller i actual diputat de Junts pel Sí. Això i nova documentació obtinguda en els escorcolls ha fet que el TSJC hagi decidit obrir el cas contra Gordó.
Gordó va ser, entre els anys 2011 i 2013, secretari del Govern de la Generalitat de Catalunya (2010-2012) i, posteriorment, conseller de Justícia (2012-2016). Anteriorment Gordó va ser gerent (2004-2011) del partit polític Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb responsabilitats organitzatives i econòmiques, i membre del Consell d'Administració de l'empresa pública INFRAESTRUCTURES DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA S.A. (GISA).
El jutge del Vendrell va demanar el 17 de maig que la part que afecta el diputat de Junts pel Sí i exconseller de Justícia Germà Gordó es traslladés al TSJC i que l'alt tribunal l'imputés. El jutge creu que hi ha prou indicis per imputar-lo a partir de la documentació que ha anat reunint la Guàrdia Civil.
El mes de gener passat el jutge ja va demanar que s'investigués i cités a declarar Gordó, però en aquella ocasió el TSJC ho va desestimar.
Comissions per a escoles i el Port
Segons la investigació, Germà Gordó "hauria aconseguit presumptament que l'empresa CONSTRUCTORA PIRENAICA, SA (COPISA) donés 100.000 euros a les fundacions FÒRUM BARCELONA i CATDEM". El jutge situa els fets entre el 18 abril i el 27 juny del 2012.
A canvi el Consorci d'Educació de Barcelona, participat per la Generalitat, adjudicava a aquesta empresa (COPISA) el contracte d'obres de manteniment de diversos edificis escolars públics situats en els districtes municipals d'Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, per un import de 4.735.862,00 euros.
La comissió també incloïa l'adjudicació a una unió temporal d'empreses (UTE) de la qual formava part COPISA al costat d'altres (COMSA, ACSA, BENITO ARNÓ), de les obres per a reforç del talús del mantell principal del dic del Port de Barcelona per un import estimat de 39.603.138,83 euros.
El jutge destaca que "en tots dos casos, després d'haver negociat personalment els imports de les licitacions i de les donacions i les dates de les adjudicacions i dels lliuraments dels corresponents" amb Francesc Xavier Tauler Ferré, conseller Delegat de COPISA, en aquell moment.
Manteniment i obres en carreteres
La investigació assenyala Gordó com a negociador per a les adjudicacions per a les obres de manteniment i senyalitzacions de diverses carreteres de la Generalitat de Catalunya, també a canvi de comissions a les fundacions de CDC.
Segons el jutge, Gordó "hauria aconseguit presumptament que la constructora PASQUINA S.A. donés a les esmentades fundacions CATDEM i FÒRUM BARCELONA, almenys, uns 147.000 euros entre els anys 2014 i 2015".
Aquestes empreses van acabar sent les adjudicatàries de les obres de millora de la carretera C-55, per un import licitat de 2.101.864,23, i del contracte de serveis per a l'execució d'operacions de conservació d'obra civil, senyalització vertical i barreres de seguretat en diversos trams de carreteres, a la zona de Berga, per un import de 7.260.071,70 euros.
Regals personals
Germà Gordó negociava les obres a canvi de les comissions i, a més també rebia regals personals de l'empresa OPROLER S.A.
La Generalitat, a través de l'empresa pública GISA, va acabar adjudicant les obres d'adequació del nucli central de l'institut Lluís de Peguera de Manresa per import de 2.671.559 euros a OPROLER S.A.
Segons el jutge, Gordó va "aprofitar les seves relacions personals i polítiques amb Josep Manel Bassols Puig".
L'agenda desapareguda
L'agenda de Germà Gordó mentre era secretari de Govern de la Generalitat ha desaparegut. O almenys això és el que argumenta aquesta secretaria als responsables de la investigació.
El tribunal presidit per Jesús Maria Barrientos, president del TSJC, ho destaca en la seva interlocutòria i ho remarca com a motiu més per imputar Gordó: "No ha estat possible demanar la informació d'aquesta agenda que consti en format electrònic, en desconèixer quina era la bústia de correu a la qual era portada i en haver-se eliminat la bústia del servidor departamental a causa d'una migració de dades".