Els gossos són utilitzats molt sovint com a animals de teràpia, entrenats especialment per aportar alleujament i suport emocional a les persones. Interactuen amb els humans per millorar el seu benestar psicològic, alleugen de l’estrès i donen un suport incondicional en moments difícils. Els gossos de teràpia són utilitzats en hospitals, llars de gent gran, escoles, centres de rehabilitació i en altres situacions en què les persones poden experimentar estrès, ansietat o aïllament. I els infants, són especialment sensibles i receptors a tots aquests beneficis que pot aportar un gos. Per això, el departament de Justícia, Drets i Memòria, ha posat en marxa, aquest juliol, el projecte Can Confident, una iniciativa pionera que busca millorar l’atenció als menors que són víctimes d’un delicte, mitjançant la intervenció assistida amb gossos durant els procediments judicials. Fruit d’un conveni de col·laboració signat amb l’Associació Ilerkan de Lleida, aquest projecte s’ha dissenyat per proporcionar suport emocional als infants durant les exploracions judicials i generar entorns de confiança.

gossos justicia (2)
Un gos terapèutic d'Ilerkan (Justícia)

 

Una tasca dels equips d’assessorament tècnic penal

Però, què són les exploracions als infants i les víctimes vulnerables dins d’un procediment judicial?, aquestes exploracions, explica Justícia, consisteixen en una declaració enregistrada que esdevé una prova preconstituïda, amb l’objectiu d’evitar la victimització secundària i ajudar a conservar la qualitat dels testimonis. Els equips d'assessorament tècnic penal (EATP), integrats per professionals de treball social i psicologia, porten a terme aquesta tasca, a petició de jutges o magistrats. Les seves funcions són proporcionar assessorament en qualsevol fase processal i aportar informació, valoracions i propostes que ajudin a comprendre les circumstàncies de les persones implicades en els procediments penals i a prendre decisions judicials.

Eric Lletjós, coordinador dels professionals de l’EATP, ha explicat que “la declaració de la víctima o testimoni s’obté dins d’un marc professional de contenció emocional i, per tant, un dels objectius és afavorir la comunicació entre els infants i els professionals de l’EATP durant l’exploració judicial, aportant benestar emocional i potenciant la qualitat de l’exploració judicial”.

La col·laboració de l’Associació Ilerkan de Lleida

Ilercakan és una associació sense ànim de lucre, nascuda a Lleida el febrer de 2014, que pretén millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant les Intervencions Assistides amb els Animals (IAA). Els professionals acreditats d’IIerkan, juntament amb els seus gossos, són els responsables de dur a terme aquestes intervencions, conjuntament amb l’EATP. La directora de l’Associació Ilerkan, Maylos Rodrigo, ha explicat que "la presència del gos permet generar un ambient més distès, tranquil i amable, fet que ajuda a relaxar al nen i a millorar la seva comunicació".

Com actuen els gossos?

Els gossos de l’Associació Ilercan estan especialment entrenats per fer intervencions assistides amb animals (IAA) i durant una sessió d’exploració judicial amb infants, els gossos estan especialment entrenats per oferir suport emocional i físic. Abans de començar, el gos es presenta al nen o nena de manera calmada, cosa que permet una primera interacció que redueix les tensions inicials. Els primers quinze minuts es dediquen a crear un vincle entre l’infant i el gos mitjançant jocs o activitats d’ensinistrament caní, adaptades a l’edat del nen. Durant l'exploració judicial, el gos es manté a prop de l'infant, oferint una presència tranquil·litzadora. Si el nen se sent ansiós o estressat, el gos pot apropar-se més, i permet que el nen el toqui o l’acaroni per calmar-se. Ilerkan treballa amb gossos perquè són animals sociables, familiars, que proporcionen estímuls multisensorials i que tenen una gran capacitat per estimular i interaccionar amb les persones. 

 

Disponible als partits judicials de Lleida

“Els menors són les víctimes més vulnerables”, recorda el director dels Serveis Territorials del departament de Justícia, Robert Cabasés, i per això, aquest projecte és tan positiu. El servei que ofereix aquest projecte està “obert a tots els partits judicials de la província de Lleida” i que una de les condicions que el conveni preveu és, entre d’altres, “que els tutors del menor i la comitiva judicial acceptin que el gos entri durant l’exploració judicial”.

Justícia fa més d’una dècada que recorre a l’ajuda dels gossos amb finalitats terapèutiques. El projecte Can Confident, en concret, es va començar a gestar fa dos anys, gràcies a la iniciativa de l’aleshores jutgessa degana de Balaguer, Aurembiaix Giribet Serbeto, i la coordinadora de l’EATP, Montse Berenguer. La signatura del conveni de col·laboració es va fer efectiva el mes de juliol, amb l’aval de la directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Gisela Torns. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic