Nova tertúlia al flamant plató d'ElNacional.cat. Aquesta vegada, el periodista Jofre Llombart ha abordat, juntament amb quatre experts, una qüestió que està molt present en el nostre dia a dia, però que per a una gran part de la ciutadania és força desconeguda, la ciberseguretat i les telecomunicacions.

Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Iris Roch, responsable del programa Cafè i Social Media de l'Equip Clínic Cipais, i Maria Taberna, manager de ciberseguretat a Rockwell Automation, han estat els encarregats de fer pedagogia sobre aquestes qüestions de vital importància.


Marcén ha aprofitat l'avinentesa per anunciar que el Govern acabarà l'any amb un desplegament de fibra òptica d’aproximadament uns 7.000 km i que s'arribarà a un 98% de la població. En aquest sentit, ha explicat que estendre la xarxa de fibra òptica arreu de Catalunya respon a la voluntat del Govern d'aconseguir un estat del benestar digital. "L'estat del benestar digital significa desenvolupar unes determinades polítiques públiques de forma universal. Donem serveis digitals allà on no arriben les empreses”, ha comentat. 

Pel que fa a la tasca de la Generalitat en l’àmbit de la ciberseguretat i les telecomunicacions, Marcén ha assenyalat que actualment estan duent a terme una “transformació digital” enfocada facilitar els tràmits digitals amb l’administració”. “Traduïm l’idioma de l’administració a un altre de comprensible per al ciutadà”, ha detallat Marcén.

Ara bé, com s’ha de fer perquè la transformació digital arribi a tothom? Doncs bé, per a Marcén, aconseguir-ho passa per tenir una gran estructura de telecomunicacions. És precisament en això, indica Marcén, en el que està treballant l'administració catalana. Estan intentant que la xarxa de fibra òptica de la Generalitat arribi a tots els punts del país. "Catalunya és l'única comunitat autònoma d’Espanya i un dels pocs països a nivell europeu que disposa d’estructura pròpia de telecomunicacions. És a dir, tenim una xarxa de fibra òptica que és de la Generalitat de Catalunya i que ens permet arribar arreu del país”, apunta.

Però, exactament, quins són els avantatges de tenir una xarxa de fibra òptica pròpia? “Aquesta xarxa de fibra òptica catalana ens permet regular una mica els preus del mercat. Tenim una fibra òptica amb uns preus públics regulats, que són els que posem a disposició del mercat. Això fa que no ens pugui passar mai el que està passant amb el gas o amb l’electricitat, on tot això està privatitzat”, explica. Així doncs, les empreses de telecomunicacions no poden disparar els preus perquè la Generalitat té un preu regulat.

Perquè les telecomunicacions a Catalunya funcionin, comenta Marcén, és necessària la col·laboració entre les diferents administracions. "Si hi ha col·laboració, l’administració pot ser proactiva i prestar serveis”, comenta. És en aquest punt, adverteix Marcén, que s’entra en conflicte amb la propietat de les dades. “Qui és el propietari de les dades?”, es pregunta. “Avui, el propietari de les dades és l’administració i no pas el ciutadà. Quan el propietari de les dades sigui el ciutadà, podrà decidir què fa amb aquelles dades i construir-se la seva pròpia carpeta personal”, comenta. Això, assegura, només és possible aconseguir-ho amb una legislació europea. “Estem treballant en l'àmbit europeu per aconseguir que la dada sigui propietat del ciutadà”, ha conclòs.