El Govern vol acollir persones refugiades, com així s'ha compromès des de l'inici de la tràgica crisi a la Mediterrània, però per aconseguir-ho exigeix al govern espanyol que deixi de posar impediments. Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, la Generalitat i altres institucions polítiques catalanes, com l'Ajuntament de Barcelona, han manifestat la seva voluntat de col·laborar per pal·liar els efectes de la crisi migratòria a l'Orient Mitjà.
L'executiu de Puigdemont ha emès una declaració institucional en la qual mostra el seu malestar i frustració per l'incompliment del Govern dels compromisos adquirits amb la Unió Europea en relació amb l'acollida de persones refugiades.
D'altra banda, el Govern demana que des de Madrid es descentralitzi el model actual de reubicació i reassentament de persones perquè puguin participar els ajuntaments i la mateixa Generalitat. Per a això, el govern de Junts pel Sí exigeix a l'Estat que traspassi els fons europeus d'acollida i inclusió, amb els quals es permetria la correcta arribada d'aquestes persones.
4.500 refugiats
El Govern es compromet de nou amb l'esmentada declaració a acollir 4.500 persones a Catalunya, la qual cosa representa la part proporcional de la xifra compromesa entre el govern espanyol i les institucions europees.
Per a això, no només demana que es traspassin recursos i competències, sinó recorda que és necessari recordar la importància de la solidaritat "amb els pobles i grups perseguits", entre els quals esmenten els kurds, els cristians d'alguns estats de l'Àfrica i del sud i del sud-est asiàtic, els yazidites de l'Iraq i de Síria, els rohingya i els KACHINA de Birmània, els dinka i els nuer del Sudan del Sud.
Barcelona es bolca
L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que preveu doblar aquest any la xifra de persones refugiades ateses pel Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (Saier). El govern barceloní ha destacat que fins al maig ha atès a 1.917 persones, el que representa gairebé un 80% més que en el mateix període de l'any passat. Entre aquestes persones se'n troben cada vegada més de menors.
Segons ha apuntat el mateix executiu, la majoria dels refugiats no provenen de l'Orient Mitjà, sinó de llocs en conflicte polític o amb règims dubtosament democràtics, com Veneçuela, Ucraïna, Hondures i El Salvador.