El Govern de la Generalitat ha declarat l’excepcionalitat per sequera a 23 municipis de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès que depenen de la capçalera del Llobregat. Així ho ha anunciat aquest dimarts el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. D’aquesta manera, la unitat passa a l’escenari d’excepcionalitat (semàfor taronja) i la mesura entrarà en vigor tan bon punt es publiqui la resolució al DOGC, prevista per a la setmana vinent.

Concretament, els municipis del nord del Llobregat que es veuen afectats per aquesta mesura són: Bagà, Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Gisclareny, Gombrèn, Gósol, Guardiola de Berguedà, Guixers, la Coma i la Pedra, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, les Llosses, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Llorenç de Morunys, Vallcebre i Vilada.

Vallirana entra en l'escenari d'emergència a petició pròpia

La comissió de sequera també ha definit que el municipi de Vallirana se situï, a petició del mateix ajuntament, en l’escenari d’emergència per l’esgotament dels recursos propis. La resta d’unitats de les conques internes catalanes continuaran en la mateixa situació, de manera que, quan s’actualitzi la informació al DOGC, 2 zones estaran en situació de normalitat, 2 en alerta, 11 en excepcionalitat i tres en emergència.

I és que a hores d'ara només hi ha 135 localitats de les conques internes catalanes que no estan en fase d'emergència o excepcionalitat. Es tracta de les conques de l'Ebre, que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, és a dir, de l'Estat. L'estat d'excepcionalitat implica restriccions en el reg agrícola, industrial i urbà. També es redueix la dotació mitjana per habitant i dia, que passa de 250 litres per persona al dia a 230 litres

Reyes ha explicat que els embassaments estan al 19% del seu nivell i que Catalunya arrossega una sequera de 36 mesos, mentre que el 2008 va ser de 15 mesos. El director de l'ACA ha demanat un "esforç" per estalviar aigua i ha explicat que a hores d'ara només el 50% de l'aigua que s'utilitza en el sistema Ter Llobregat ve dels embassaments. "Els altres venen de la dessalinització, regeneració i els pous", ha subratllat Reyes.

Per tot plegat, l'ACA preveu que Catalunya entri en fase d'emergència de cara el pròxim desembre, ja que el país registra mínims històrics.