En plena jornada de talls a les carreteres per fer sentir les seves demandes, i després de dies de protestes, agricultors i ramaders han aconseguit arrancar els primers compromisos en ferm del Govern. El conseller David Mascort i la Plataforma Pagesa han mantingut avui la primera de les reunions previstes per avançar en la cerca de respostes per resoldre la crítica situació que viu el camp. Durant la trobada, s'han abordat qüestions relatives a tres àmbits clau: l'alteració del Pla Especial de Sequera, la simplificació i agilització de la burocràcia i les ajudes europees de la Política Agrària Comuna. En tots tres aspectes, el Govern ha hagut d'assumir la força que té actualment el moviment agrari i doblegar-se, acceptant algunes de les demandes. La setmana passada, la plataforma ja va aconseguir arrancar la paraula dels partits en la mateixa línia.
Possiblement la capitulació més notable s'ha vist pel que fa a les mesures de la sequera. En plena situació d'emergència, declarada fa només un parell de setmanes, el Govern ha decidit rebaixar algunes restriccions d'aigua que els pagesos consideraven abusives i que posaven el focus de forma gairebé exclusiva sobre el sector primari i secundari. Pel que fa a la ramaderia, el Govern decretava a partir d'ara una reducció del 50% de l'ús d'aigua. Ara, però, les explotacions ramaderes podran "garantir la supervivència dels animals", i també hi haurà un pla de xoc per "resoldre els dèficits d'aigua" d'aquelles explotacions que no tenen accés a l'aigua. Mentrestant, en l'àmbit de l'agricultura —que hauria de patir unes restriccions del 80%—, la Generalitat també s'ha compromès a permetre prou ús d'aigua com per "garantir la supervivència dels cultius llenyosos i permanents". A més, s'assegurarà com a mínim el 20% de dotació als productors i a les comunitats de regants, i s'indemnitzarà econòmicament fins al 80% de les pèrdues d'aquells pagesos que han patit restriccions d'aigua.
En el marc de la sequera hi ha encara més novetats, ja que es crearà una taula de treball conjunta entre el Govern i els pagesos amb l'objectiu de modernitzar els regadius i l'eficiència de l'ús d'aigua, incorporar aigües regenerades als regadius, i implantar nous regadius a zones de Catalunya perjudicades pel canvi climàtic. D'aquesta manera, agricultors i ramaders tindran veu en les noves mesures que anunci la Generalitat.
Europa i burocràcia
Sobre la taula, també hi ha hagut altres punts d'entesa. El conseller Mascort ha entregat detalls de les mesures ja posades en marxa pel Govern per avançar en l'agilització de tràmits i en la transparència del calendari de pagaments a la pagesia. Ahir, de fet, ja es va anunciar que s’ajornarà la posada en marxa de qualsevol nou tràmit que depengui de la Generalitat. Ara, el Govern es compromet a estudiar opcions com la implantació d’aplicacions informàtiques més intuïtives i fàcils o una major simplificació de la demanda de dades per part del Departament a l’hora de fer qualsevol tràmit. Mascort també sol·licitarà al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació posposar l’aplicació del Quadern Digital d’Explotació fins al 2026, tal com preveu Europa. A més, es demanarà flexibilitzar l’entrada de dades perquè només calgui fer-ho un cop a l’any i només amb la informació imprescindible. Amb tot, el document acordat assenyala que el Govern "es compromet a la simplificació burocràtica del sector agrari".