El Govern es fa enrere i retira el decret sobre inundabilitat als càmpings. Ho ha avançat la titular d'Interior, Núria Parlon, aquest dilluns després d'una reunió amb els representants del sector. La consellera ha anunciat, però, que es crearà un grup de treball amb les parts implicades amb l'objectiu d'arribar a un "ampli consens institucional i sectorial". Per la seva banda, el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, ha agraït la "voluntat de diàleg" de l'executiu i ha assegurat que el del càmping és un "sector segur que fa molts anys que treballa per gestionar els riscos". 

La comissió de treball serà coordinada pel secretari general de la conselleria d’Interior i Seguretat Pública i estarà formada per representants dels diferents organismes implicats: el Departament d’Interior i Seguretat Pública, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, el Departament d’Empresa i Treball, la Federació Catalana de Càmpings, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, entre altres membres i organitzacions. Les sessions de treball començaran després de Setmana Santa.

El decret que aquest dilluns s'ha anul·lat el va anunciar el mateix president de la Generalitat, Salvador Illa, el passat novembre, en plena crisi provocada per la DANA que va assolar el País Valencià. En aquell primer moment va quantificar en 16 els càmpings que es veurien afectats, una part important al Pirineu i l'Alt Pirineu. El Govern va puntualitzar llavors que les àrees de major risc no es troben a la costa sinó a zones de muntanya, on el moviment de l'aigua es veu agreujat per les característiques del terreny. El document preveia avaluar el grau d'inundabilitat dels càmpings ubicats en zones inundables i incorporar mecanismes correctius o d'autoprotecció en cas de pluges intenses. Més tard l'executiu va corregir el decret per incorporar-hi un fons de recuperació per garantir l'activitat econòmica del sector en cas que calgués tancar algun negoci.

Un decret amb "moltes incongruències"

El representant dels càmpings ha agraït la decisió de l'executiu de deixar enrere el text i ha insistit que aquest dilluns s’obre una etapa de diàleg perquè els equips jurídics dels càmpings i de la Generalitat treballin el nou text conjuntament. "Al final aquest decret llei tenia moltes mancances i tenia moltes incongruències", ha apuntat.

Des d'un primer moment els càmpings van criticar que el Govern emetés una "alarma innecessària". "Els riscos d'inundabilitat afecten molts sectors i territoris del país en zones urbanes altament poblades i no compartim que s’hagi focalitzat la problemàtica en el sector del càmping", va assenyalar en el seu moment la FCC. Des del novembre passat que els representants dels càmpings s'estan reunint periòdicament amb l'administració per trobar solucions.

Un grup de treball per consensuar "al màxim" el decret

La consellera d'Interior ha qualificat la reunió de "molt positiva" i "constructiva" i ha insistit que la taula de treball buscarà consensuar "al màxim" el contingut del nou decret i així "garantir l’equilibri entre la seguretat de les persones, la sostenibilitat i l’activitat econòmica". D'entre les propostes que el sector del càmping ha posat sobre la taula per evitar riscos hi ha el desplegament de nous elements per millorar la seguretat dels càmpings, com la IA, radars o sistemes d’alertes primerenques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!