El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha registrat aquest dijous un escrit davant de la Fiscalia en el que demana que s'impedeixi la celebració del torneig del Toro de la Vega, el qual està programat pel pròxim dimarts per primera vegada després de la pandèmia. La secretària d'Estat per a l'Agenda 2030, Lilith Verstrynge, i el director general de Drets dels Animals, Sergio García Torres, han comparegut davant dels mitjans després de presentar la sol·licitud a la fiscalia. Tots dos han detallat que la demanda de mesures cautelars incorre en un presumpte delicte de maltractament animal, al·legant a més que s'està "trampejant" el mateix reglament autonòmic, el qual censura la tortura i la violència cap als animals. 

"És una festa que no s'hauria de fer en ple segle XXI, la realitat que són llances de més de tres metres amb ferides de fins a 12 centímetres que poden provocar ferides de fins a 12 centímetres, perforar òrgans vitals i generar fins a la mort", ha subratllat Verstrynge. Des del departament es considera que la legislació vigent ja prohibeix aquests actes, però que amb el Toro de la Vega s'està passant per alt la normativa autonòmica.  Per això es demana la seva paralització i considera que el Toro de la Vega està "molt allunyat dels valors de la majoria de la societat espanyola i de l'esperit d'unes festes populars".

Patiment a un animal 

Tot l'escrit del Ministeri se sustenta en el dolor que provoca el torneig al brau, fins i tot amb les modificacions del reglament que s'han fet darrerament. Justament el canvi de bases és un dels problemes que assenyalen des de la institució. S'al·lega que les seves noves bases contravenen el Reglament d'Espectacles Taurins Populars de Castella i Lleó, ja que encara que ja es prohibeix donar mort en públic a l'animal permeten clavar-los llances amb punxons, cosa que estima que suposa a més un delicte de maltractament animal. Des del Ministeri recorden que l'esmentat reglament estableix que "en tots els espectacles taurins populars queda prohibit ferir, punxar, colpejar, subjectar o tractar de qualsevol altra manera cruel els caps de bestiar, així com donar-los mort en presència del públic".

"Creiem que després d'aquests anys de pandèmia en què no s'ha celebrat aquest Toro de la Vega és el moment perfecte per dir que estan incomplint el seu propi reglament autonòmic i estan intentant trampejar-lo i modelar-lo de manera que es puguin seguir celebrant aquestes festes, però és una festa que no s'hauria d'estar celebrant en ple segle XXI", ha sentenciat Verstrynge.