El Govern tira pel dret. Les infermeres han protagonitzat una important jornada de mobilització aquest dimarts, dia en què han començat dues vagues diferenciades —una de dos dies i una altra d'indefinida— per evidenciar el seu rebuig al conveni de l'Institut Català de la Salut (ICS) que estan elaborant la Generalitat i els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE. El document, conegut amb el nom de III preacord, ha generat un profund malestar entre la resta d'organitzacions sindicals i entre moltes de les professionals. El motiu principal és que el conveni no recull el gruix de les demandes econòmiques i laborals de les infermeres, i provoca un greuge comparatiu entre els metges i la resta de professionals sanitaris. És per això que milers de treballadores han omplert el centre de Barcelona, en una vaga que ha tingut un seguiment del 8,2% al torn de matí i del 10,6% al torn de tarda, segons ha informat el Departament de Salut, a causa dels alts serveis mínims requerits.
Ara bé, tot i l'ofensiva de les professionals, el Consell Executiu del Govern ha decidit fer-ne cas omís i ratificar el III preacord de l'ICS. La Generalitat s'escuda assegurant que, amb el conveni, es milloraran les condicions laborals d’uns 55.000 sanitaris que treballen per a aquesta xarxa pública, que gestiona 289 CAP --una majoria de centres catalans-- i vuit dels grans hospitals de Catalunya. De fet, l’acord preveu 320 milions d’euros addicionals cada any. Entre les mesures, els metges tindran millores salarials des que s’incorporin a l’ICS i es crea un complement específic per a l’atenció primària i un complement per al metge sènior per quan deixi de fer guàrdies. Pel que fa a les infermeres, l'executiu defensa que el sou fix incrementa en 1.700 euros anuals, equiparant-se al del SISCAT, la xarxa d'atenció concertada.
Les infermeres assenyalen que això no és així. Les seves millores salarials, diuen, no s'inclouen al salari fix, sinó que es presenten en forma de complements, als quals en molts casos les professionals no poden optar-hi perquè no compleixen tots els requisits. També hi ha altres elements que generen disputa, com el fet que no es redueixin les hores laborals, encara situades al voltant de les 37 hores setmanals i sense cap progrés a la vista, mentre que tampoc es reconeixen les categories professionals de les infermeres. Tot plegat, després d'una situació sanitària estressant causada per la covid i després d'anys sense millores de cap mena.
Un preacord "discriminatori"
Durant la manifestació d'aquest matí, Jesús Frías, de CATAC-CTS, ha alertat que el preacord que s’ha signat “suposa un increment salarial de misèria” per a moltes categories professionals. “Sí que volem negociar i millorar les condicions de treball però cal posar diners”, ha indicat. Per la seva banda, Néstor Sastre, de SOM Intersindical, ha titllat el preacord de “discriminatori”, perquè hi ha categories que surten beneficiades, en referència als metges, i d’altres que no tenen pràcticament cap tipus d’increment, com ara els tècnics en cures auxiliars d’infermeria. “Ara és el moment de fer un cop de puny a la taula”, ha constatat. Segons Sastre, un 56% del pressupost del preacord es destina als facultatius, mentre que hi ha categories que és un 2 o 3%. “És un menyspreu cap a la resta de categories professionals”, ha denunciat.
Mentrestant, i des del Palau de la Generalitat, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja ha tret pes aquest migdia a la protesta de les infermeres, fent un breu comentari en nom de l’executiu. “Coincidim que cal més reconeixement de la professió i en això estem treballant”, ha dit, tot replicant als manifestants que “una de les prioritats del Govern és cuidar els professionals sanitaris”. “Tenim objectius compartits i respectem el dret a vaga”, ha conclòs, tot afegint que amb els convocants de les protestes “s’hi parla i s’hi parlarà les vegades que calgui”.