El Departament d'Igualtat i Feminismes ha començat una iniciativa per finançar amb diners públics el servei de cangurs per a nens i adolescents de 0 a 14 anys i fomentar així la conciliació laboral. Segons la consellera Tània Verge, el projecte pretén "democratitzar" les cures dels nens, que solen ser responsabilitat de les dones, i facilitar la conciliació laboral creant una ocupació de més qualitat.
"Aspirem a una Catalunya que reconegui la responsabilitat dels governs, les comunitats locals i de totes les persones respecte a les cures, els democratitzi i faci polítiques de cures infantils sostenibles a tot el territori", ha afirmat Verge.
Els serveis de cangur per a les famílies, que compten amb un pressupost de 20 milions d'euros finançats a través del Pla Coresponsables del Ministeri d'Igualtat estatal, s'oferiran des dels ajuntaments i els consells comarcals als municipis de més de 20.000 habitants. Els criteris d'adjudicació tindran en compte la població de nens de cada territori i la mitjana de famílies monoparentals a Catalunya, així com les particularitats territorials de cada zona, com la dispersió geogràfica o les situacions de ruralitat.
Gestió municipal
La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha indicat que des del Departament han apostat per donar suport a la gestió dels municipis, garantint que aquests puguin oferir els serveis. "Hem decidit potenciar les polítiques locals perquè són les que estan prop de la ciutadania i volem crear una xarxa de cures de proximitat", ha recalcat Pineda.
El programa es coordinarà des de les diferents vegueries, mitjançant els Serveis Territorials del Departament d'Igualtat i Feminismes, que tindran un paper clau en la vertebració de la xarxa a tot Catalunya i en l'avaluació de les actuacions i que treballaran conjuntament amb els governs municipals i consells comarcals.
La iniciativa també professionalitzarà el treball vinculat a cura de les persones, a través l'acreditació de l'experiència professional de les persones que es dediquen a aquest àmbit, i la creació de bosses de treball locals i de proximitat formades per aquests professionals. "Volem que aquests treballs surtin de la informalitat i la precarietat, i que les dones que treballin en les cures gaudeixin de tots els drets com a professionals", ha afegit la Directora General de Cures, Organització del Temps i Equitat, Nuria Vergés Bosch.
Malgrat que es promourà l'accés universal a aquest servei, les famílies monoparentals, les mares i tutores víctimes de violències masclistes, les dones en situació d'atur de llarga durada o majors de 52 anys, les dones migrants, les famílies amb altres responsabilitats de cures acreditada i les famílies amb un baix nivell de renda tindran preferència d'accés.