Canvi d'opinió de la conselleria d'Educació i Formació Professional del Govern de la Generalitat. Si fa unes hores es donava per fet que la literatura catalana i castellana serien optatives en les matèries de modalitat del batxillerat social i d'humanitats, la consellera d'Educació, Esther Niubó, ha anunciat aquest dimarts que les literatures seguiran sent assignatures de modalitat. "És una línia vermella. Estem en converses amb el ministeri i hi rebem molt bona sintonia", ha explicat Niubó, que defensa que l'objectiu és mantenir "la singularitat de Catalunya" per evitar harmonitzar tots els batxillerats d'arreu de l'Estat tal com marca la LOMLOE. 

Amb tot, Niubó defensa que no hi ha hagut cap rectificació perquè el document que s'havia fet públic en els últims dies "era un document de treball" i, per tant, no era el definitiu. Tot i això, des de la conselleria es va emetre un comunicat reconeixent els canvis. En canvi, pel que fa a les matèries científiques, Niubó ha apuntat que "estan treballant per arribar a una proposta consensuada", per tal que tinguin un mínim impacte en el sistema educatiu i preservant les hores de totes les matèries. Els canvis que hi puguin haver, per això, no afectaran els alumnes que estiguin cursant en aquests moments primer i segon de batxillerat. 

En l'anomenat "document de treball", la conselleria apostava perquè la literatura castellana i catalana fossin optatives segons la modalitat, mentre que també s'apostava per agrupar en una sola assignatura biologia, geologia i ciències ambientals —fins ara eren dues assignatures separades—. Precisament, Niubó ha explicat que estan treballant amb les direccions per trobar "itineraris formatius". "Siguin modalitat o optatives", ha dit la consellera, amb l'objectiu de mantenir el mateix nombre d'hores de les matèries que ara s'estan impartint. 

De fet, també es volia fusionar física i química a primer de batxillerat i que el Treball de Recerca passi a comptar com una assignatura més. Sobre això últim, ha descartat ara com ara suprimir el treball de recerca i ha assenyalat que l’escenari és aplicar el canvi previst, de manera que el treball comptarà a la ponderació de la nota final com una assignatura més, i no el 10% que suposa actualment.

La polèmica arriba al Parlament

Precisament, la polèmica ha aterrat al Parlament de Catalunya, i és que Esquerra Republicana ha registrat una esmena a una moció de Junts sobre educació que s'ha de votar aquest dijous instant el Govern a rectificar (tal com ha fet avui). A més, els grups d'ERC i Comuns han demanat —per separat— la compareixença de la consellera d'Educació, Esther Niubó.

Mentrestant, Junts per Catalunya ha demanat al Govern que "reverteixi" la decisió inicial de convertir la literatura catalana en una assignatura optativa en el batxillerat. "Quan Madrid ataca, el govern acata! I és intolerable (una vegada més!)", ha lamentat la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, a través de la xarxa X.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!