Davant les crítiques de la resta de partits per la gestió de la sequera, quan a Catalunya fa trenta mesos que plou per sota de la mitjana, el Govern s'ha defensat avui de les acusacions, negant que s'hagi arribat tard a posar mesures per pal·liar la sequera, tot deixant clar que la cimera de l'aigua que se celebra aquest divendres no només és "per fer una foto", sinó que n'han de sortir mesures concretes per posar remei a aquesta situació. Durant aquesta setmana, Salvador Illa ha assegurat que "ara ja hi ha poc marge, les coses s'haurien d'haver fet en els últims 10 anys i especialment en els darrers mesos", i des de Junts han criticat la gestió de la consellera Teresa Jordà, a qui li han recriminat "actuar de manera lenta, erràtica i poc encertada". Davant aquests retrets, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha rebatut que per l'executiu la sequera és el principal repte del país i que ja fa temps que hi treballen.
Segons ha destacat Plaja, el 2021 es va aprovar el pla especial de sequera i la seva comissió permanent s'ha anat reunint mensualment de manera ordinària i també s'han fet trobades extraordinàries. El gener del 2022, ara fa un any es va passar a una fase de prealerta, mentre que al juliol la dessaladora del Prat ja treballava al 85%. "Fa molts mesos que es fan mesures per minimitzar la situació, però cal posar els recursos que tenim per resoldre la sequera i preparar el país a llarg termini per afrontar aquesta mena de situacions", ha explicat Plaja, reflexionant que amb el nou context d'emergència climàtica, aquestes seran molt més freqüents. A més, ha rebatut, davant les crítiques de la resta de partits, que "des de fa anys", la gestió que s'ha fet de la sequera ha estat massa a curt termini, fet que ha acabat provocant la situació actual.
Una cimera per trobar solucions compartides
En aquest sentit, la portaveu ha reiterat que la cimera és molt important pel Govern i també pels grups parlamentaris que l'havien reclamat, ja que el seu esperit ha de ser "mirar de trobar solucions compartides". "L'objectiu és que es treballi de manera coordinada i de la mà dels altres actors. És molt important que hi hagi corresponsabilitat per part de tots els actors implicats, des de partits polítics a les institucions passant pels ciutadans a títol individual", ha exposat Plaja, aclarint que "el Govern posarà tots els seus esforços per arribar a un consens".
A més, segons ha detallat, en les últimes hores s'han reunit amb els grups parlamentaris d'ERC, Junts, PSC, comuns i la CUP per mirar de trobar punts de consens: "Com es va fer amb la covid, hem de treballar junts i abandonar les batalles partidistes pel bé dels ciutadans del país", ha deixat clar, assegurant que ni PP ni Ciutadans han volgut participar en les trobades i que Vox no hi ha estat convidat. El PSC ja havia enviat una proposta d'actuació contra la sequera i Plaja ha confirmat que ja ha estat examinada.
La sequera, una arma electoral?
Aquesta sequera greu que afecta Catalunya i que podria comportar més restriccions en els pròxims mesos coincideix amb la precampanya per les eleccions municipals. Davant la possibilitat que aquesta problemàtica s'acabi convertint en un tema clau en aquest sentit, Plaja ha conclòs que "no farà bé a ningú que es posi el focus en el tema municipal, no ens farem cap favor si utilitzem l'aigua com una arma llancívola. Una guerra de l'aigua no ajuda a ningú".