La situació de sequera de Catalunya és molt preocupant i precisament aquest divendres a la tarda se celebra una cimera entre Govern i grups parlamentaris, excepte Vox, amb l'objectiu d'arribar a acords en el combat contra la sequera. L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’ens públic que ha de garantir la disponibilitat d’aigua a la ciutadania, denuncia que el 25% dels municipis catalans consumeixen més dels 230 litres d'aigua per persona al dia que fixen les restriccions vigents per la sequera, tot i que, assenyalen que de moment no s'ha sancionat cap ajuntament. Representa menys del 10% de la població, però en un context d’escassetat d’aigua, conseqüència de la situació climatològica i la manca de pluges, que ha portat el Govern a obrir la porta a sancionar aquells que sobrepassin els límits establerts. Precisament aquest és un dels punts que es debatrà en el marc de la cimera de l'aigua.
Ús eficient del consum de l'aigua
El Govern s'ha reunit durant aquesta setmana, dilluns i dijous, amb el PSC, Junts, la CUP i els comuns, per concretar la forma i el contingut del decret. L'objectiu principal és fer un ús més eficient de l'aigua després d'un any i mig situació de sequera. Per aquest motiu, les sancions es preveuen com una eina per evitar que tothom consumeixi el que vulgui, i no pas com un efecte recaptatori. Paral·lelament, el full de ruta que es marqui avui podria permetre accelerar algunes propostes com, per exemple, la construcció de la nova dessalinitzadora projectada a Cubelles.
Seguiment del consum
L'ACA s'encarrega del seguiment dels consums dels municipis, i en cas de no seguir la normativa, envia un "recordatori" i demana comunicar les accions previstes per reduir els consums, en cas d'ignorar aquests avisos, es poden tramitar expedients sancionadors. Pel que fa a les restriccions, de moment, no es contempla tallar el reg agrícola, així com tampoc la compra d'aigua, mesura que si es va haver de prendre durant la sequera del 2004-2008, tot i que es calcula un "dèficit hídric en les conques internes a curt i mitjà termini".
El Parlament va convalidar el decret del Govern el 22 de març amb l'abstenció del PSC, Junts, la CUP i els comuns i els vots a favor d'ERC. Vox, Cs i el PPC hi van votar en contra. Entre altres mesures, el decret permet a l'ACA suspendre durant 48 hores la captació d'aigua per a usos diferents de l'abastament de la població quan aquest abastament perilli i recuperar pous en desús. També augmenta les sancions per danys al domini públic hidràulic quan es cometin en situacions d'alerta i emergència per sequera.
Catalunya, en una situació límit
El debat arriba en plena primavera, sense una previsió de pluges que puguin millorar la situació i amb una sequera sense data de finalització. A més, des del Servei Meteorològic de Catalunya ja es parla d'un dèficit hídric de rècord, és a dir, actualment, caldria la pluja de tot un any a Barcelona, uns 600 litres, per revertir els registres. D’altra banda, el canvi climàtic amenaça d'accentuar cada vegada més els fenòmens greus, en els quals pot ploure en unes hores el mateix que un període molt més extens. Els meteoròlegs parlen, doncs, d’un abril normal, amb algunes precipitacions al voltant de la diada de Sant Jordi, però a l’espera d’un estiu que podria ser semblant a l’anterior, i un aperitiu dels que vindran en un futur. Com a conseqüència, i en ser un país que depèn de la pluja com a primer recurs, els embassaments de les conques internes es troben actualment al 27%, una xifra encara superior en comparació al 20% de la darrera sequera.