Després d'una gran mobilització dels pagesos en protesta contra els problemes estructurals que pateix el sector i amb una nova marxa lenta a la vista per a demà diumenge, el Govern està ara a l'espera d'una proposta del camp per veure com "flexibilitzar" les restriccions al consum d'aigua que s'han imposat per la greu crisi per sequera que pateix Catalunya. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat aquest dissabte des d'una conferència a Girona que és un dels compromisos de la darrera Taula Agrària que es va reunir ahir: "Faran una proposta i analitzarem com ens la podem fer nostra". Mascort ha explicat que, partint de la base que "tots els sectors han de fer un esforç", l'objectiu és arribar a un acord perquè les restriccions no siguin "tan dures" com les recollides al Pla Especial de la Sequera. "Hem de veure com ho modulem", ha apuntat. Una proposta de la pagesia que, és clar, ha de ser compatible amb la situació climàtica límit del país.
El conseller diu que no es pot demanar "paciència" als pagesos, que preveuen més mobilitzacions la setmana vinent, i defensa que treballen per a atendre les seves reivindicacions. "Veiem com els pagesos són al carrer fent les seves reivindicacions, i no només les entenem, sinó que fa temps que hi treballem", ha afirmat Mascort que ha assenyalat que aquest divendres s'ha reunit la Taula Agrària (amb els representants majoritaris de la pagesia i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) i n'han sorgit compromisos relacionats amb les demandes del sector primari.
"Mirar que no sigui tan dur"
En aquest sentit, el conseller ha subratllat que un dels acords és que una de les peticions és modificar el Pla Especial de la Sequera per "flexibilitzar" les restriccions previstes en l'agricultura i la ramaderia. "Faran una proposta que analitzarem i mirarem com podem fer nostra", ha exposat. Mascort s'ha mostrat confiat que hi ha marge per adaptar les restriccions necessàries per afrontar la sequera actual a les necessitats del sector i garantir la supervivència de les explotacions. "Entenent que tots els sectors han de fer un esforç, i ells també, però mirar que no sigui tan dur com el que diu el pla, que és un 80% en agricultura i un 50% a la ramaderia", ha argumentat.
De fet, el conseller d'Acció Climàtica ha precisat que el Pla ja conjuga les restriccions per a la ramaderia amb la llei de benestar animal i que, per tant, "no es pot aplicar la reducció del 50%" si això significa posar en risc la supervivència del bestiar: "Aquesta reducció no pot suposar reduir a la meitat la cabana, els animals han de seguir bevent aigua". En l'agricultura, el Govern buscarà la manera de "modular" el percentatge de reducció d'ús d'aigua perquè no posi en risc les explotacions.
Ajudes a l'olivera i menys burocràcia
El titular d'Acció Climàtica ha recordat que el Govern té previst posar en marxa aviat la finestreta única per a la pagesia, perquè puguin fer tots els tràmits en un sol lloc i puguin deixar d'estar "martiritzats" per la burocràcia: "Anem avançant, però segur que no anem prou de pressa si hi ha aquest clam dels pagesos dient que la burocràcia els està matant". Un altre acord de la Taula Agrària, que també relliga amb les reclamacions dels pagesos, és el nou paquet d'ajudes per al sector de l'olivera: "Serà el cinquè i suma, tot plegat, 160 milions d'euros".
2023, "el pitjor any de sequera" d'ençà que hi ha dades
"És una bona notícia que plogui", ha assenyalat Mascort, en referència a les quatre gotes que van caure ahir. Tot i això, fa una crida a continuar reduint el consum d'aigua perquè la sequera és "molt greu". El Govern encara no té totes les dades per avaluar la reducció del consum des de l'entrada en emergència fase 1. "Les de desembre ja van significar una disminució del consum i estic segur que al gener ho seran encara més, estem fent bé la gestió de l'aigua, però ho hem de fer millor", ha afegit. Això va acompanyat de la construcció de les "infraestructures necessàries" per generar més aigua. L'objectiu, ha dit Mascort, és "estirar menys aigua" dels embassaments i que la regió metropolitana "sigui autosuficient" de cara a un altre episodi de sequera. "El 2023, el pitjor any de sequera des que tenim dades, és quan menys aigua del Ter ha anat cap a Barcelona", ha exposat el conseller. Vet aquí la cura que ha de tenir l'Executiu amb la "flexibilització" de les restriccions del consum d'aigua que demana el camp.