La nova llei de residus de Catalunya, en cas de ser aprovada al parlament, obligaria les grans cadenes de roba a reservar un espai per a la venda de roba de segona mà. La mesura afectarà cadenes com Inditex, però també els grans supermercats que també venen roba. Els residus tèxtils són alguns dels més difícils de gestionar i aquest aspecte de la llei cerca una nova manera de fer-ho, la qual ja s'ha posat en pràctica exitosament en altres llocs d'Europa. 

El conseller d'Acció Climàtica David Mascort, ha especificat en declaracions a El Periódico, que la mesura ha estat treballada durant anys amb associacions i entitats implicades i precisa que els establiments de més de 1.200 m 2 que venguin roba estaran obligats a oferir també la venda de roba reutilitzada. Si la llei és aprovada, s'espera que aquesta nova exigència porti Catalunya a reduir aquesta mena de residus un 8% de cara al 2025 i un 15% el 2030. 

La llei catalana cerca anar un pas més enllà de la llei espanyola, la qual només inclou el sector tèxtil i la recollida selectiva. En canvi, la possible futura llei catalana aposta per la creació de nous circuits de productes de segona mà. "La finalitat és promoure la reutilització d'aquests residus com a opció prioritària en la gestió", es recull al text. 

Altres aspectes de la llei 

El text, pendent d'aprovació del parlament, recull altres mesures per establir una gestió de residus més completa.  Per exemple, en el text es detalla com serà la recollida selectiva, el sistema de devolució per als envasos o qui pagarà. Aquests detalls ja s'havien anat donant a conèixer, però El Periódico exposa un nou aspecte de la llei: es pretén prohibir la venda dels productes menstruals i els bolquers d'un sol ús que continguin substàncies tòxiques. Així doncs, la llei posa en el punt de mira elements perjudicials per a la salut com el Bisfenol, un químic que és molt habitual en aquest tipus de productes. 

La UE, en contra dels envasos d'un sol ús

La croada per la reducció dels plàstics d'un sol ús i la millor gestió del reciclatge és compartida a tota Europa. El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu van assolir un acord polític provisional perquè els envasos siguin més segurs i sostenibles. L'acord sobre el Reglament sobre envasos i residus d'envasos, que abans d'entrar en vigor l'han d'adoptar formalment les dues institucions, considera el cicle de vida complet de l'embalatge. Tanmateix, com són aquestes mesures que pretenen abastar totes les fases de la producció i l'ús dels plàstics?

El pacte inclou un ventall de mesures per reduir, reutilitzar i reciclar envasos, augmentar la seguretat minimitzant la presència de substàncies nocives i impulsar l'economia circular. Es posa el focus especialment en els plàstics d'un sol ús, molt comuns en el sector alimentari. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!