El Govern té previst iniciar a l'estiu de l'any que ve les obres per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa (Baix Ebre), el vestigi més gran de la dictadura a Catalunya, inaugurat el 1966 per commemorar la victòria nacional en la Batalla de l'Ebre.

En roda de premsa des de Tortosa, coincidint amb el 45è aniversari de la mort del dictador, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Ester Capella, han anunciat que s'han iniciat ja els tràmits per retirar el monòlit franquista, cosa que s'estima que costarà uns 200.000 euros. “Fem un acte imprescindible per restituir la dignitat dels milers de persones que van patir la cruesa de la Guerra Civil i de la repressió franquista”, ha dit el vicepresident.


Al pedestal sobre el qual s'erigeix el monument -les restes d'un antic pont que els republicans van volar en la seva retirada-, no està previst aixecar cap obra, tot i que un grup de treball estudiarà les fórmules per deixar constància que en aquest lloc va estar en peus durant més de mig segle un monòlit franquista.

Com es farà?

 Retirar el monument franquista de l'Ebre a Tortosa durarà tres setmanes. Així ho ha conclòs l'arquitecte tortosí Antoni López Daufí, que és l'autor del projecte que ha certificat la viabilitat de la retirada i ha definit la manera de procedir "més factible, menys costosa i amb més garanties". La proposta consisteix a situar una grua a la platja de sorra que fa el riu Ebre en aquest indret i a construir una bastida de 36 metres d'alçada que embolcalli el monument. Des d'allà els tècnics retiraran les escultures existents i aniran segmentant l'estructura a trossos, de dalt a baix, en un procés invers a la seva construcció. Ho faran amb el mètode de l'oxitall, que consisteix a seccionar el ferro a 800 graus.

L'arquitecte Antoni López Daufí és l'autor de l'estudi de viabilitat encarregat pel Departament de Justícia per determinar si la retirada del monument franquista de l'Ebre és possible. El document en concreta el procediment "més factible, menys costós i amb més garanties", a partir del qual s'ha desenvolupat el projecte executiu.

Per conservar-ne totes les parts i totes les peces, la proposta de López Daufí planteja un "procés invers" a la seva construcció, desmuntant-lo de dalt a baix. Els elements clau en aquesta actuació, com concreta l'estudi, són una grua i una bastida -els mitjans auxiliars que es necessiten per treure i traslladar les peces.